Jaarlijks honderden hondenbeten bij pakketbezorgers: ‘Bedrijfsongeval nummer 1’

Bezorgbedrijven nemen maatregelen om hondenbeten bij pakketbezorgers te voorkomen. Per jaar gaat het om meer dan 300 bijtincidenten. Bij DHL is het zelfs het meest voorkomende bedrijfsongeval.Bezorgers hebben geregeld te maken met honden die al blaffend op hen afkomen in de tuin of als de voordeur opengaat. Meestal gebeurt er niets. Toch worden gemiddeld ruim zes keer per week bezorgers gebeten, meldt NOS

De grootste spelers in de pakketbezorging – PostNL, DHL en DPD – zien alle drie een stijging van het aantal beten bij bezorgers. Zo had DHL vorig jaar te maken met 109 beten, tegenover 62 het jaar ervoor.Ook PostNL ziet een stijging van het aantal beten bij de pakketbezorgers, bij postbezorgers neemt het aantal juist af. Daarmee blijft het totale aantal schommelen rond de 200 per jaar.

DHL-personeelsdirecteur Maartje Vos verklaart de toename door de groei in online aankopen en de ‘hondenhausse’ tijdens corona. “Veel meer mensen namen een hond, maar lang niet iedereen trainde die goed.Hondenbeten staan bij ons al twee jaar met stip op nummer 1 van de bedrijfsongevallen”, zegt Vos. Dat varieert van veel lichte verwondingen, waarbij bezorgers snel weer aan het werk zijn, tot een aantal ernstige gevallen waarbij plastische chirurgie nodig is en mensen langer uitvallen. “Vorig jaar kwamen bijna dertig bezorgers langer thuis te zitten, dit jaar al twaalf.”Daarbij ging het bijvoorbeeld om mensen die in het gezicht zijn gebeten. “Dan ben je voor het leven getekend”, zegt Vos. “Ook is er bij iemand een stuk uit de arm gebeten. Die kan hij gelukkig weer gebruiken, maar er zit wel een deuk in.”

Traumatisch

Naast fysieke gevolgen zorgen de beten voor angst bij de bezorgers. “Het kan echt traumatisch zijn. We regelen slachtofferhulp voor deze mensen, of ze kunnen terecht bij onze vertrouwenspersoon.” Hoe vaak worden bezorgers gebeten?PostNL laat weten dat het totale aantal incidenten stabiel is, met zo’n 200 beten per jaar. Het bedrijf ziet een toename van het aantal beten bij de pakketbezorgers en een afname bij de postbezorgers. DHL ziet sinds vorig jaar een sterke stijging. In 2022 ging het om 30 bijtincidenten, in 2023 om 62 beten, vorig jaar om 109 incidenten en dit jaar ging het tot nu toe 66 keer mis.DPD registreert sinds 2023 het aantal bijtincidenten vanwege het toenemende aantal meldingen. In 2023 ging het om 11 beten, vorig jaar om 23 incidenten en dit jaar waren het er tot nu toe 5.

Naast nazorg zetten de bedrijven in op preventie. Zo krijgen bezorgers training in het omgaan met honden. Zo leren ze wat te doen als honden hard blaffend op hen afrennen en wanneer hondenkoekjes te gebruiken. PostNL informeert het personeel bij welke huizen mogelijk agressieve honden aanwezig zijn. Ook bij DHL krijgen bezorgers binnenkort dit soort informatie.Daarnaast kiezen de bedrijven voor voorzorgsmaatregelen, zoals veiligheidsschoenen die zo stevig zijn dat voeten niet beschadigen als een hond zijn tanden erin zet.

Maar het belangrijkste blijft toch bewustwording bij hondenbezitters. “Die staan hier vaak niet bij stil”, zegt Vos. Daarom staat prominent in de DHL-app hoeveel bezorgers dit jaar al zijn gebeten (66 medewerkers) en het verzoek om honden achter een gesloten deur te houden als een pakketbezorger aanbelt. PostNL werkt hier ook aan, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven aan klanten. In het najaar volgt een nieuwe campagne gericht op hondenbezitters.

Bron NOS