Jaarlijks 150 ongevallen in Nederlandse magazijnen

 

In Nederlandse magazijnen gebeuren jaarlijks zo’n 150 ernstige ongevallen, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Dat is veel te veel, oordeelt de sector, die vandaag een gedragscode presenteert die het aantal bedrijfsongevallen moet terugdringen.Het aanrijden van een collega komt het meest voor, gevolgd door een medewerker die op de heftruckvork staat, ‘even meerijdt’ en er vervolgens afvalt.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn; van een steigerbouwer tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. In totaal werken hier zo’n 600.000 mensen, onder wie heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders.Hoewel het aantal ongelukken in en om het magazijn al jaren licht daalt, is dat volgens verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland en het Verbond van Verzekeraars onvoldoende. Volgens deze organisaties zijn veel ongelukken te voorkomen als de bedrijfscultuur verandert, waarbij de veiligheidsregels veel strenger worden nageleefd. “Vooral als er jarenlang geen incident gebeurt, is dat juist gevaarlijk. Dan kan er nonchalance in de organisatie sluipen”, zegt Johan Kerver van de EVO.

Gezonder

De code staat vol tips om het magazijn veiliger en gezonder te maken. Wat zijn precies de risicoplekken (zoals kruisingen, loop- en rijpaden en stellingen) en hoe verklein je de risico’s hiervan? Maar ook tips over het ophangen van spiegels en lichtplannen voor een beter zicht. Kerver: “Of denk aan het dragen van veiligheidsschoenen en het omdoen van gordels.” De kern is: alleen een geel hesje is niet genoeg.Dat geldt ook voor het ziekteverzuim door fysieke overbelasting, wat bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s kost. Dit vraagt volgens de magazijnsector om een gezamenlijke aanpak voor een gezonder, veiliger en dus efficiënter magazijn.