Voor het eerst wordt een WK voetbal in het najaar gespeeld. Dit zorgt voor een intensiever seizoen dan normaal en dat zie je ook in het aantal blessures terug. Frenkie de Jong is pas net hersteld, bij Stefan de Vrij zijn nog steeds twijfels en Memphis Depay speelde zelfs op het WK zijn eerste wedstrijd na een blessure. Independer bracht op basis van data van de UEFA, de FIFA en Transfermarkt alle voetbalblessures in kaart van de huidige selectie tijdens hun loopbaan. Stefan de Vrij is koploper met 111 gemiste wedstrijden, gevolgd door Vincent Janssen met 94 wedstrijden en Virgil van Dijk met 91 wedstrijden. Denzel Dumfries heeft door blessures ‘slechts’ vier wedstrijden gemist.
Gemiddeld missen topvoetballers door blessures zo’n 32 wedstrijden in hun hele professionele loopbaan. Er zijn grote verschillen per speler. De vaakst geblesseerde Nederlandse international? Met 238 gemiste wedstrijden is dat Arjen Robben. Maar Marco van Ginkel en Stijn Schaars doen daar nauwelijks voor onder. Independer bracht internationaal alle voetbalblessures in kaart van spelers die onderdeel waren van een landenselectie voor tenminste een WK of een EK (kwalificatie)wedstrijd. In totaal gaat het om ruim 4.000 internationals die geboren zijn vanaf 1980. Gezamenlijk waren zij goed voor bijna 25.000 blessures en 122.000 gemiste wedstrijden.
Hoe zit het met de huidige selectie van Oranje?
Achterin staat hij na als een huis, maar Virgil van Dijk was in totaal in zijn carrière 659 dagen geblesseerd door 14 verschillende blessures. Spits Vincent Janssen staat 560 dagen aangemerkt als geblesseerd, waardoor hij met 10 blessures 94 wedstrijden moest laten lopen. Stefan de Vrij is in dit geval de negatieve koploper. Hij had met 26 veruit de meeste blessures, waardoor hij 677 dagen staat aangemeld als geblesseerd en 111 wedstrijden niet heeft kunnen spelen voor zijn club.
Andries Noppert staat nu op het doel bij Oranje, maar is wat je noemt een laatbloeier. Uit de statistieken blijkt dat blessures daar waarschijnlijk een rol in hebben gespeeld. In totaal staat hij 380 dagen als geblesseerd aangemerkt, terwijl hij maar twee keer geblesseerd was. Teun Koopmeiners is de, op één na, fitste speler van Oranje. Met 5 blessures miste hij vijf wedstrijden.
Met zijn ongekende loopvermogen is Denzel Dumfries de positieve koploper. Hij had drie blessures waardoor hij vier wedstrijden moest laten lopen. Hij staat ‘maar’ 24 dagen aangemerkt als geblesseerd. “Als je deze cijfers leest, dan is het natuurlijk logisch dat er een uitgebreide medische staf rondloopt bij Oranje. Maar ook amateur- en hobbysporters moeten oppassen voor blessures. Ga op tijd naar een fysiotherapeut, want bij te lang wachten kun jij ook niet naar je ‘gewone’ werk”, adviseert Independer zorgexpert Bas Knopperts.Kijk hier voor een overzicht van de blessures van Oranje.
‘De man van glas’ een terechte bijnaam
Arjen Robben werd tijdens zijn inmiddels beëindigde sportloopbaan ook wel de man van glas genoemd. De bijnaam van de Nederlandse aanvaller blijkt niet onterecht. Robben heeft tijdens zijn professionele sportcarrière namelijk 238 wedstrijden gemist door ziekte of een blessure. Alleen de Belgisch international Thomas Vermaelen miste meer wedstrijden.
- Thomas Vermaelen (België): 258 wedstrijden gemist door blessure
- Arjen Robben (Nederland): 238 wedstrijden gemist door blessure
- Marcos Rojo (Argentinië): 217 wedstrijden gemist door blessure
- Phil Jones (Engeland): 217 wedstrijden gemist door blessure
- Jack Wilshere (Engeland): 214 wedstrijden gemist door blessure
Andere Nederlandse internationals met veel gemiste wedstrijden zijn PSV middenvelder Marco van Ginkel (191) en voormalig PSV en sc Heerenveen middenvelder Stijn Schaars (177).
Kijk hier voor een internationaal overzicht van voetbalblessures.
Wat zijn de meest voorkomende sportblessures?
Over de jaren werden wereldwijd door alle internationals de meeste wedstrijden gemist door een scheuring. Het gaat om ruim 23.500 (!) wedstrijden in totaal. Vooral een scheur in een spier of de meniscus kwam vaak voor. Ook een botbreuk, een verrekking en een operatie was in veel gevallen de oorzaak van het missen van een wedstrijd. ”Dit zijn natuurlijk enorme aantallen, maar in het amateurvoetbal liggen die aantallen helaas nog hoger. Ik adviseer de ruim 1 miljoen Nederlanders die voetballen om goed na te denken over de zorgverzekering. Soms kan een aanvullende verzekering met dekking voor fysiotherapie heel verstandig zijn”, vertelt expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.
“Stel je loopt een kuitblessure op en moet daarvoor vijf keer naar de fysio. Een behandeling kost al gemakkelijk 40 euro en dan krijg je een rekening van 200 euro in de bus. Een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie kan soms al vanaf zeven euro in de maand. Kijk dus goed op een vergelijkingssite, dat kan nog maar tot en met 31 december. Daarna moet je weer een jaar wachten”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.