Inbrekers steeds doortrapter: ruim 75% inbraakpogingen succesvol 

 

Het lukt inbrekers steeds vaker om een woning binnen te dringen en spullen buit te maken. In 2023 slaagden maar liefst 76,5% van de inbraakpogingen. Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. Pogingen zijn vaker succesvol in ‘goedkopere’ dan ‘dure’ wijken. In de provincie Groningen ligt het slagingspercentage het hoogst.

De Woninginbraken Index van Independer is gebaseerd op 97.218 inbraak-incidenten die hebben plaatsgevonden van 2020 tot en met 2023. Uit dit onderzoek blijkt dat inbrekers de afgelopen jaren steeds vaker succesvol te werk gaan. In 2020 slaagde 70,4% van alle inbraakpogingen in Nederland, een jaar later was dit ‘slaagpercentage’ toegenomen tot 73,5%. Ook in 2022 (74,5%) en in 2023 (76,5%) zette deze stijging verder door. Op de donderdag zijn de inbraakpogingen het vaakst succesvol.“Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen”, legt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer uit.

Uitschieters van 9 op 10 inbraakpogingen succesvol 

In de provincie Groningen waren inbrekers vorig jaar het vaakst succesvol: hier lukte het in 82,5% van de gevallen om een woning binnen te dringen. Ook in Overijssel (79,9%) en Friesland (79,4%) gaan inbrekers succesvoller te werk dan elders in het land. “Op korte termijn zal een inbraak geen gevolg hebben voor jouw premie. Maar als er langdurig relatief meer wordt ingebroken in jouw postcodegebied dan zullen de premies daar wel gaan stijgen”, aldus de Independer expert.

Op gemeenteniveau zijn er grotere uitschieters. De top 10 Nederlandse gemeenten (met meer dan 50 incidenten) waar inbrekers veel vaker slagen is als volgt:

 

  1. Maashorst (Noord-Brabant): 90% van de inbraken succesvol
  2. Zutphen (Gelderland): 88,5% van de inbraken succesvol
  3. Tilburg (Noord-Brabant): 85,8% van de inbraken succesvol
  4. Groningen stad (Groningen): 85,7% van de inbraken succesvol
  5. Nijmegen (Gelderland): 85,4% van de inbraken succesvol
  6. Oosterhout (Noord-Brabant): 85% van de inbraken succesvol
  7. Voorschoten (Zuid-Holland): 84,7% van de inbraken succesvol
  8. Heemstede (Noord-Holland): 84,2% van de inbraken succesvol
  9. Barneveld (Gelderland): 83,9% van de inbraken succesvol
  10. Almelo (Overijssel): 83,8% van de inbraken succesvol

In het Utrechtse Houten (55,3%) en in de Zuid-Hollandse stad Gouda (58,3%) gingen inbrekers vorig jaar juist het minst succesvol te werk.

 

Benieuwd naar de inbraakcijfers in jouw gemeente? Bekijk dan hier de kaartjes van Independer.

 

Vooral succes in postcodes met goedkopere woningen

Inbrekers waren in 2023 het vaakst succesvol in woningen met een lagere WOZ-waarde. In postcodes waarin de huizen een gemiddelde WOZ hebben van maximaal 200.000 euro, zijn inbrekers in 78,2% succesvol. Bij woningen met een WOZ van 200.000 tot 250.000 gaat het zelfs om 78,9% van de incidenten. Ter vergelijking: in postcodes met vooral dure woningen (van 750.000 of meer) slaagt ‘slechts’ 73,9% van de inbraakpogingen. Expert woonverzekeringen Michel Ypma: “Ook al mislukt de poging tot inbraak, dan adviseer ik toch altijd om aangifte bij de politie te doen. Ze weten dan dat er dieven actief zijn in die buurt, maar het is ook nodig voor jouw eigen verzekering. Als je braakschade wilt verhalen bij de verzekeraar, dan is daarvoor een aangifte nodig.”