Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Nederland zal in de toekomst een deel van het benodigde waterstof moeten importeren en dus transporteren, omdat het aanbod van (duurzaam) geproduceerd waterstof in ons eigen land nog onvoldoende is. Welke wet- en regelgeving is hierbij van toepassing? Wat zijn aandachtspunten bij de vergunningverlening? En aan welke veiligheidsaspecten moet je denken? De nieuwe kennisbundel Transport van waterstof(dragers) beantwoordt deze en andere vragen.
Met behulp van waterstof kunnen vraag en aanbod van energie beter op elkaar afgestemd worden: duurzaam opgewekte elektriciteit die niet afgenomen kan worden, wordt gebruikt om waterstof te maken dat gebruikt kan worden waar en wanneer dat nodig is. De manier waarop en de vorm waarin waterstof getransporteerd kan worden hangt onder meer af van de afstand waarover waterstof wordt getransporteerd, van de schaalgrootte en van het eindgebruik. In deze kennisbundel ligt de nadruk op het vervoer van bulkhoeveelheden waterstof(dragers) via weg, water, spoor en buisleidingen.
Online kennis gebundeld
Een kennisbundel is een document dat in beheer komt van het IFV. Dit garandeert dat de inhoud van de kennisbundel (periodiek) geactualiseerd wordt als daar aanleiding toe is. De kennisbundel Transport van waterstof(dragers) is onderdeel van het project ‘Kennisbundeling Veilige Energietransitie’.
Er zijn veel organisaties die baat hebben bij een goede en verantwoorde bundeling van kennis op het gebied van de (veilige) energietransitie. Naast de veiligheidsregio’s zijn dat bijvoorbeeld omgevings-diensten, bevoegd gezagen, transportondernemingen, infraproviders en burgers.
Download de kennisbundel Transport van waterstof(dragers)