Huisdierenverzekeringsmarkt worstelt met stijgende claims en uitdagingen op het gebied van premiestelling

Huisdierenverzekeraars staan onder toenemende druk nu de omvang van claims en schadevergoedingen in 2022 een recordhoogte zullen bereiken. De huisdierenverzekeringsmarkt heeft historisch gezien sterke rendementen behaald, maar de statistieken voor 2022 die onlangs door de Association of British Insurers [ABI] zijn gepubliceerd, wijzen op druk op de premies. . Met 1,3 miljoen schademeldingen zijn de schadevolumes de hoogste ooit, een stijging van 28% sinds 2021. De schadevergoedingen vormden een recordbedrag van £1 miljard, een stijging met 17% ten opziochte van 2021.

De gemiddelde premie voor huisdierenverzekeringen bedroeg £327, een marginale stijging van 1% sinds 2021. Ondertussen escaleren de kosten voor de behandeling van zieke of gewonde huisdieren door de opkomst van moderne behandelingen, waardoor verzekeraars mogelijk hun polisdekking moeten uitbreiden en de premies moeten aanpassen. Van oudsher zijn de risicobeoordelingssystemen van huisdierenverzekeraars voornamelijk gericht op het ras, de leeftijd en eventuele reeds bestaande medische aandoeningen van het huisdier.

Als er al rekening werd gehouden met geografie, dan was dat op macroniveau. Om te helpen bij het optimaliseren van de prijs, herbeoordelen huisdierenverzekeraars hun prijsmodellen en proberen ze aanvullende gegevens op te nemen die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van gezelschapsdieren. Inzicht in de geografie van de locatie van het huisdier op microniveau, inclusief huisvesting, economische omstandigheden en stedelijke architectuur, blijkt te helpen bij het voorspellen van de waarschijnlijkheid dat een huisdier een behandeling nodig heeft die door de verzekeringspolis wordt gedekt.

E

De huisdierenverzekeringsmarkt blijft groeien en biedt aanzienlijke kansen voor gevestigde aanbieders en nieuwkomers. Volgens Statista is het aantal huishoudens in het Verenigd Koninkrijk met een huisdier gestegen van 41% in 2020 naar 62% in 2022. Het Verenigd Koninkrijk telt naar schatting 13 miljoen honden en 12 miljoen katten. Hoewel eigenaren naar verluidt jaarlijks 9,7 miljard pond aan hun dieren uitgeven, stijgt het aantal gevallen van onderverzekerde en onverzekerde dieren.

De crisis in de kosten van levensonderhoud zorgt ervoor dat huisdiereigenaren rondkijken voor hun dekking, op zoek naar de best geprijsde polis die aan hun behoeften voldoet. Als gevolg hiervan wordt de concurrentie om marktaandeel te behouden en te vergroten veel sterker voor aanbieders van huisdierenverzekeringen. De mogelijkheid om prijzen te optimaliseren is van vitaal belang voor bestaande aanbieders en nieuwkomers op de markt die niet beschikken over historische gegevens.