Hoogste aantal bedrijfsfaillissementen in Duitsland sinds 2015; dit jaar toename met 21% verwacht

Het aantal grote insolventies in Duitsland bereikte een recordhoogte in de eerste zes maanden van 2024, met een stijging van 37%, aldus Allianz Trade. De kredietverzekeraar noteerde in  Duitsland halverwege het jaar 40 grote bedrijfsfaillissementen, het grootste halfjaarcijfer sinds 2015. Tegelijkertijd vertegenwoordigden grote faillissementen halverwege het jaar een omzet van 11,6 miljard euro, wat meer is dan het totaal voor het volledige jaar 2023.

Allianz Trade voorspelt een totaal van 21.500 faillissementen onder Duitse bedrijven van alle groottes voor het volledige jaar, wat 21% hoger zou zijn na een vergelijkbare stijging van 22% in 2023.“Het aantal faillissementen in Duitsland stijgt aanzienlijk en deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten in de loop van het jaar, aangezien de economie blijft worstelen met de recessie”, aldus Allianz Trade. De piek in het aantal faillissementen zal waarschijnlijk pas in 2025 ‘enigszins afvlakken’, aldus Allianz Trade, dat voor volgend jaar een meer gematigde stijging van het aantal faillissementen verwacht van 2% tot 22.000 gevallen.

Milo Bogaerts, CEO van Allianz Trade in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zegt dat wanneer het fout gaat, het ook echt fout gaat. “Grote faillissementen hebben vaak een domino-effect op veel bedrijven in de toeleveringsketen. Het is niet ongewoon dat ze worden meegesleurd en in de neerwaartse spiraal terechtkomen, die in het ergste geval ook eindigt in insolventie”, aldus Bogaerts.

Allianz Trade berekende dat insolventies van grote bedrijven, die leveranciers blootstellen aan kredietrisico, in de eerste helft van dit jaar gemiddeld een omzet van €290m vertegenwoordigden, een stijging van 85% ten opzichte van de eerste helft van  2023. Bogaerts zegt dat de bouw en de detailhandel bijna de helft van de grote insolventies in de eerste helft voor hun rekening namen, waarbij sommige bedrijven niet in staat waren om terugbetalingen op Covid-19-leningen te voldoen of problemen ondervonden bij het verkrijgen van nieuwe leningen en financiering.

De sector van de modedetailhandel was in de eerste helft goed voor acht van de negen faillissementen in de bredere detailhandel, aldus Bogaerts, waarbij consumentgerichte sectoren het zwaar te verduren kregen door de verminderde eetlust van de consument. “Daar komen nog de aanhoudend hoge containertarieven bij, die veel bedrijven zorgen baren met het oog op de komende kerstactiviteiten,” aldus Bogaerts