Dagenlange regenval in Oostenrijk, Tsjechië en Polen heeft geleid tot extreme overstromingen met verwoestende schade. Wanneer de overstromingen Duitsland bereiken, is ongeveer één op de twee huiseigenaren in de getroffen deelstaten niet verzekerd tegen overstromingen. De huidige overstromingen kunnen veel huiseigenaren treffen die hier niet tegen verzekerd zijn. Volgens cijfers van GDV is de verzekeringsdichtheid voor zogenaamde natuurgevaren zoals overstromingen of hoogwater in sommige gevallen minder dan 50%.
In Saksen is 52% van de huiseigenaren verzekerd tegen natuurrampen, in Beieren is 47% van de huiseigenaren beschermd tegen overstromingen en in Brandenburg is dat slechts 42%.In Duitsland als geheel is 54% van de gebouwen verzekerd tegen natuurgevaren zoals overstromingen en inundatie. Veel oudere polissen dekken vaak alleen de natuurgevaren storm of hagel, maar geen zware regen en overstromingen. Ze missen de aanvullende verzekeringsmodule tegen natuurgevaren, die bekend staat als de natuurrisicoverzekering.
Geen bouwgrond in overstromingsgebieden
In het voorjaar heeft VdS Schadenverhütung GmbH in opdracht van GDV geanalyseerd hoeveel van de ongeveer 22,4 miljoen adressen in Duitsland zich in overstromingsgebieden bevinden en hoe deze zijn verdeeld over de deelstaten en districten. Volgens het onderzoek heeft Saksen het hoogste percentage adressen met overstromingsrisico van alle deelstaten. Bijna drie procent van de adressen bevindt zich in een overstromingsgebied. Dit betekent dat ongeveer 35.000 van de 975.000 adressen daar gevaar lopen.
“Het is gevaarlijk dat er nog steeds bouwgrond wordt aangewezen in overstromingsgebieden en dat de bouw van nieuwe gebouwen wordt toegestaan,” zegt Jörg Asmussen, algemeen directeur van GDV. “Naast de enorme risico’s die er al zijn, zijn er ook nog andere risico’s. We hebben nu een duidelijk wettelijk verbod nodig op het bouwen in overstromingsgebieden. We hebben nu een duidelijk wettelijk verbod nodig op het bouwen in overstromingsgebieden.”
Klimaatverandering dwingt tot preventie
Zware regenval, zogenaamde Vb-weersomstandigheden en extreem weer nemen ook toe in Duitsland als gevolg van de klimaatverandering. “Een holistisch verzekeringssysteem tegen natuurrampen is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat verliezen en premies niet uit de hand lopen. GDV heeft hiervoor al in een vroeg stadium een totaalconcept gepresenteerd: We hebben bindende stappen nodig voor aanpassing aan klimaateffecten, particuliere verzekeringsdekking en overheidsvoorziening in het geval van een grote catastrofale gebeurtenis.”