HDI TH!NX detecteert en stopt lekkages in een vroeg stadium

Waterlekkages zijn een van de soorten schade aan gebouwen die leiden tot de hoogste kosten. HDI TH!NX, onderdeel van de HDI Group en actief  in de ontwikkeling van IIoT-gebaseerde bedrijfsmodellen en riskmanagementoplossingen, heeft Leak360 ontworpen om lekkages automatisch in een vroeg stadium te identificeren en schade aan het gebouwweefsel te voorkomen.

“Lekkages kunnen niet alleen ontstaan door een beschadigde leiding en overstroming in een deel van een gebouw; ook water dat door een kapot spoelsysteem loopt kan schade veroorzaken. Vooral openbare en commerciële gebouwen lopen gevaar. Scenario’s met tijdelijke leegstand, kritieke beschikbaarheid of een verouderend gebouw vereisen 24-uurs bescherming.” Leak360 levert deze effectieve bescherming tegen grote waterschade. Water-, vocht- en vorstsensoren worden bevestigd aan blootgestelde plekken in de constructie en watermeters worden continu uitgelezen om potentiële schade te detecteren. De sensoren identificeren automatisch abnormale verbruikspatronen en vochtige plekken en waarschuwen onmiddellijk vooraf bepaalde personen. Hierdoor wordt schade vroegtijdig gedetecteerd en gestopt voordat het zich binnen de constructie kan verspreiden.

HDI TH!NX brengt momenteel geen kosten in rekening voor het individuele ontwerp van een lekbeveiligingsconcept. Klanten van HDI Global hebben wereldwijd toegang tot Leak360. “Het voorkomen en beperken van schade is erg belangrijk voor ons en onze klanten”, benadrukt Dr. Barbara Klimaszewski-Blettner, Managing Director Duitsland bij HDI Global. “Met behulp van innovatieve oplossingen helpen we vermijdbare verliezen te beperken voor zowel bestaande als nieuwe klanten wereldwijd. HDI Global beloont het gebruik van Leak360 als onderdeel van de verzekeringsoplossing, bijvoorbeeld als het gaat om het eigen risico.”

Focus op gebruiksvriendelijke bediening

De sensoroplossing maakt gebruik van een (LoRaWAN) gateway voor communicatie, waarbij gegevens en signalen via mobiele telefonie naar het servicecentrum worden verzonden. Hierdoor hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van een intern klant- of bedrijfsnetwerk. Instellingen voor de ontvangst van meldingen kunnen eenvoudig individueel worden aangepast via een pc of smartphone, zodat in geval van schade direct de juiste ontvangers worden gewaarschuwd. Een ander voordeel: Leak360 heeft geen systeembeperkingen en is geschikt voor alle bouwgroottes en gebruikssituaties. Het systeem levert dus een waardevolle bijdrage aan preventieve risicominimalisatie voor bedrijven en openbare voorzieningen – zowel in bestaande gebouwen als in nieuwe constructies.

“Vroegtijdige ontdekking van waterschade of een lekkage betekent minder schade aan de constructie van het gebouw, waardoor kostenintensieve bedrijfsonderbrekingen die nodig zijn voor uitgebreide herstelwerkzaamheden worden beperkt”, legt Dr Verena Brenner, Managing Director van HDI TH!NX, uit. “Een andere overweging is dat onnodig waterverbruik kan worden vermeden door voortdurende controle en daarmee een waardevolle bijdrage wordt geleverd aan duurzaam beheer van hulpbronnen.”