GlobalData: ‘High profile’ cyberaanvallen zullen Britse bedrijven ertoe aanzetten een verzekering af te sluiten


Grote Britse bedrijven zijn onlangs het slachtoffer geworden van een cyberaanval, wat het belang van cyberverzekeringen onderstreept, maar ook de complicaties rond dekking voor aanvallen door de staat verhoogt. Bij British Airways, Boots en de BBC werden gevoelige gegevens van hun werknemers gekraakt, terwijl ook de Universiteit van Manchester werd gehackt tijdens recente aanvallen. Het toenemende aantal geruchtmakende cyberaanvallen zal bedrijven ertoe aanzetten een verzekering af te sluiten om zich in te dekken tegen grote schades, aldus data- en analysebedrijf GlobalData.

Uit de 2022 UK SME Insurance Survey van GlobalData blijkt dat 12,1% van de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk in 2022 een cyberverzekering heeft. Dit is zo laag vanwege het grote aandeel eenmanszaken binnen de MKB-categorie, want alleen al onder middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) stijgt het aandeel naar 52,6%. De berichten over cyberaanvallen in de media zullen de cyberpenetratie waarschijnlijk verhogen, aangezien 25,9% van de MKB-bedrijven die in 2022 een cyberverzekering hadden, deze als gevolg daarvan hebben  

Ben Carey-Evans, Senior Insurance Analyst bij GlobalData, licht toe: “De Financial Times zei dat de recente aanval werd uitgevoerd door een Russisch sprekende criminele bende, wat de zorg zou kunnen wekken dat het om een door de staat gesponsorde aanval gaat. Dit zou kunnen leiden tot meer oproepen aan verzekeraars om dergelijke aanvallen uit te sluiten van de traditionele cyberdekking vanwege het verhoogde risico als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen. Eerder dit jaar adviseerde Lloyds of London verzekeraars om aanvallen vanuit een staat uit te sluiten van dekking als een manier om het risiconiveau waaraan ze zichzelf blootstellen te beheersen, en deze laatste aanval zal de roep hiertoe waarschijnlijk verder doen toenemen.”

De Russisch-Oekraïense oorlog heeft de cyberdreiging voor westerse bedrijven verhoogd en dit maakt het risico voor verzekeraars nog hoger. “Uit ons MKB-onderzoek blijkt dat 9,2% van de bedrijven die in 2022 een cyberverzekering hadden afgesloten, deze hebben afgesloten vanwege de oorlog in Oekraïne.”

Carey-Evans concludeert: “Cyberverzekeringen zijn al een duur product, met het risiconiveau dat jaar na jaar toeneemt, en met de aanhoudende kostencrisis is er weinig ruimte voor verzekeraars om de premies voor bedrijven sterk te blijven verhogen.”