Globaldata: Cycloon Gabrielle en overstromingen in Auckland tasten winstgevendheid propertyverzekeraars in Nieuw-Zeeland aan


De cycloon Gabrielle, die grote schade veroorzaakte aan eigendommen, bedrijven en infrastructuur, is de belangrijkste weersomstandigheid die Nieuw-Zeeland deze eeuw tot nu toe heeft getroffen. Het was voor de regering aanleiding om op 14 februari 2023 voor de derde keer in de geschiedenis de nationale noodtoestand uit te roepen. Het land werd van 27 januari tot 02 februari van dit jaar ook geconfronteerd met verwoestende overstromingen in Auckland, gevolgd door een zware aardbeving. Als gevolg van de enorme schade veroorzaakt door de cycloon Gabrielle en de overstromingen in Auckland, zullen vastgoedverzekeraars in Nieuw-Zeeland een ernstige impact zien op hun winstgevendheid, aldus GlobalData, een toonaangevend data- en analysebedrijf.

Chandini Sharma, verzekeringsanalist bij GlobalData, licht toe: “De voorlopige schatting van de economische schadelast als gevolg van de huidige catastrofale gebeurtenissen zal naar verwachting meer dan 10 miljard dollar bedragen; het is echter nog te vroeg om de omvang van de verzekerde verliezen in te schatten. Volgens de Insurance Council of New Zealand (ICNZ) zullen de verzekeringsclaims als gevolg van de overstromingen in Auckland naar verwachting oplopen tot 1 miljard NZ$ ($ 702,8 miljoen dollar), waarvoor vanaf 14 februari al meer dan 40.000 claims zijn geregistreerd.

“De verzekerde schades van de cycloon en de overstromingen zullen de verzekeraars naar verwachting meer dan 1 miljard dollar kosten. De schades die tot nu toe in het lopende jaar zijn opgelopen, zullen naar verwachting het totaal van alle weersgerelateerde claims in 2022 overtreffen, wat tot nu toe het hoogste was.” Volgens GlobalData’s Global Insurance Database bedroegen de bruto geschreven premies (GWP) voor propwertyverzekeringen in 2021 NZD 5,2 miljard ($ 7,4 miljard) en waren ze goed voor 42% van de algemene GWP van Nieuw-Zeeland. De schaderatio voor de vastgoedverzekeringslijn steeg van 59,4% in 2020 tot 74,0% in 2021 als gevolg van hogere natuurrampschadeclaims (NatCat) en zal naar verwachting aanzienlijk stijgen in FY2022-23 tot 156,5%.

Sharma vervolgt: “Terwijl de sector zich schrap zet voor de nasleep van cycloon Gabrielle, trof een zware aardbeving met een magnitude van 6,1 het noordwestelijke deel van Wellington op 15 februari. Hoewel er tot nu toe geen schade is gemeld, herinnert de aardbeving verzekeraars eraan dat het eiland gevoelig is voor aardbevingen omdat het op een boog van seismische breuken rond de Stille Oceaan ligt.

Aardbevingen, overstromingen en bosbranden zijn belangrijke motoren voor de Nieuw-Zeelandse schadeverzekeringssector, de zesde grootste markt in de regio Azië-Stille Oceaan (APAC). Nu bedrijven blijven herstellen van de gevolgen van de overstromingen, zal de recente cycloon een negatief effect hebben op de winstgevendheid van vastgoedverzekeraars. Vastgoedverzekeraars in Nieuw-Zeeland zullen naar verwachting in FY2022-23 verzekeringstechnische verliezen lijden, aangezien de kostenratio voor algemene verzekeringslijnen gemiddeld ongeveer 27% bedraagt.

Sharma concludeert: “Massale verliezen door bosbranden en andere catastrofe-gerelateerde verzekeringslijnen hebben de afgelopen jaren geleid tot een dubbelcijferige groei van de premies voor Nieuw-Zeelandse verzekeraars. De huidige NatCat-gebeurtenissen zullen de premies voor onroerend goed naar verwachting verder doen stijgen, wat in 2023-26 tot een GWP-groei zal leiden. Verwacht wordt echter dat de winstgevendheid van verzekeraars de komende jaren sterk onder druk zal blijven staan als gevolg van de toegenomen frequentie van weersomstandigheden en de stijgende inflatie die zal leiden tot hogere schade-uitkeringen.”