Woongebouwen moeten in de toekomst beter beschermd worden tegen klimaatrisico’s na stormschade. De Duitse verzekeraarsorganisatie GDV legt hiervoor met een handreiking de basis en hoopt op duurzamere verzekeringsproducten.
Klimaatbestendigheid moet in de toekomst belangrijker worden bij het herbouwen en repareren van beschadigde huizen. De Algemene Vereniging van de Duitse Verzekeringsbranche (GDV) heeft richtlijnen opgesteld waarmee verzekeraars woongebouwen kunnen restaureren volgens het zogenaamde “Build Back Better”-principe, om ze beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden.“We moeten bestaande gebouwen beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Omdat het risico op extreme weersomstandigheden in Duitsland toeneemt”, zegt Anja Käfer-Rohrbach, plaatsvervangend algemeen directeur van de GDV. De gids kan, indien mogelijk, toekomstige schade helpen voorkomen of beperken.
Meer duurzamere verzekeringsproducten verwacht
Het gebruik van de gids is vrijwillig voor aangesloten bedrijven. GDV hoopt hiermee het aanbod aan duurzame verzekeringsproducten te vergroten. “In de praktijk zou er in de toekomst een woningbouwbeleid kunnen komen waarin een meer klimaatbestendige wederopbouw definitief wordt overeengekomen”, zegt Käfer-Rohrbach. “Bovendien zou de weerstand van de gebouwen tegen stormrisico’s een grotere rol kunnen spelen als tariefkenmerk: Beter beschermde huizen zouden in de toekomst beloond kunnen worden met een meer gedifferentieerde premiekorting.”
Leidraad onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de sector
De leidraad is een belangrijk onderdeel in de duurzaamheidsstrategie die de verzekeraars in 2021 hebben vastgesteld. Hiermee willen zij hun bijdrage leveren aan het afremmen van de opwarming van de aarde en het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering. De sector heeft zich onder meer tot doel gesteld om concepten als ‘Build Back Better’ nauwer te integreren in de schaderegeling. Dit kan nu worden geïmplementeerd met de gids. “Het gaat erom dat je de juiste lessen leert uit schade. We willen eigenaren ondersteunen bij het voorbereiden van hun huis op klimaatverandering”, zegt Käfer-Rohrbach.
De gids bevat informatie over hoe schade aan woongebouwen als gevolg van natuurlijke gevaren kan worden voorkomen. Resistentere bouwmaterialen of onderdelen, zoals waterdichte ramen en deuren ter bescherming tegen overstromingen, spelen een belangrijke rol. Ook structurele veranderingen, zoals opstanden van trappen, zijn geschikte beschermingsmaatregelen. Deze hoeven niet altijd meer te kosten dan een conventionele reconstructie, zegt Käfer-Rohrbach: “Op de lange termijn loont preventie zeker.”
Gids voor betere opbouw
Niet-bindende richtlijnen over hoe om te gaan met “Build Back Better” in de verzekering van huiseigenaren. De gids geeft informatie over aanvullende maatregelen die bij de wederopbouw na een verzekerde gebeurtenis kunnen worden gebruikt om schade als gevolg van een natuurramp te verminderen of, indien mogelijk, te voorkomen.