Fraudemeldingen fraude met cryptocurrency meer dan verdubbeld in 2021

Meldingen van cryptocurrency-fraude stegen met 116% in de 12 maanden eindigend op 30 juni, markeert het vierde opeenvolgende jaar dat stijgingen de 100%-grens hebben doorbroken, zo blijkt uit een recente studie. Gevallen gemeld aan Action Fraud, het Britse nationale meldpunt voor fraude en cybercriminaliteit, stegen tot 8.614 van 3.983 het jaar daarvoor, volgens gegevens verzameld door het in Londen gevestigde advocatenkantoor Pinsent Masons.

Het bedrijf zei dat met de stijgende populariteit van cryptocurrencies bij kleine beleggers, meer fraudeurs misbruik willen maken van degenen die onervaren zijn op dit gebied, vooral door ‘get-rich-quick’-regelingen. Pinsent Masons toonde zich ook bezorgd over het ‘onevenredig grote’ percentage kwetsbare beleggers dat het slachtoffer wordt van fraude met cryptocurrencies.

“Dit stijgende tij van cryptocurrency-fraude vertoont geen tekenen van een piek,” zei Hinesh Shah, senior associate forensic accountant and financial crime investigator bij Pinsent Masons, in een verklaring die werd verkregen door de Financial Times. “De politie wordt nu overspoeld met aangiften en kan niet voldoende middelen inzetten voor deze onderzoeken.”

Shah voegde eraan toe dat Britse civiele rechtbanken zouden kunnen helpen bij het opsporen van fraudeurs en het terugvorderen van gestolen gelden. “Er bestaat een misvatting dat cryptocurrencies niet kunnen worden getraceerd, maar het punt van blockchaintechnologie is transparantie: transacties op de blockchain zijn traceerbaar”, zei hij.

“Legitieme crypto-instellingen die aan de goede kant van toezichthouders en handhavingsinstanties willen blijven staan, zullen meewerken aan een Brits gerechtelijk bevel en de gestolen tegoeden bevriezen.” Echter, voor degenen die kleine bedragen verloren, kan het samen voeren van class actions, hetzij tegen de fraudeurs of de financiële instelling die de cybercriminaliteit mogelijk maakte, de weg zijn om te gaan, volgens Jennifer Craven, civiele fraude en asset recovery specialist bij Pinsent Masons.

De perceptie dat een slachtoffer niets kan doen om cryptofraudeurs te vervolgen, is verre van accuraat,” zei ze in de verklaring. “Het nastreven van een civiele claim is echter niet goedkoop en als je bent opgelicht van een of tweeduizend pond zou de economie niet opstapelen.” Shah zei dat hij verwacht dat toezichthouders meer druk zullen uitoefenen op cryptocurrency-instellingen, waardoor ze zich moeten houden aan bevelen van rechtbanken en het bevriezen van activa.

Craven voegde eraan toe dat toezichthouders op zijn minst verwachten dat crypto-instellingen goede know-your-customer (KYC) -procedures uitvoeren, robuuste antiwitwascontroles implementeren en volledig meewerken aan antifraudeonderzoeken. “Nu de Financial Conduct Authority zich steeds meer richt op de bescherming van kwetsbare klanten, verwachten we een krachtiger regelgevend optreden om de toename van dit soort fraude te helpen indammen”, zei ze. “De FCA kijkt al naar innovatieve tactieken zoals het gebruik van social media influencers om te waarschuwen voor het risico van fraude op dit gebied.