Fitch: Verwachte schadelast door natuurrampen in Q3 zijn het grootst sinds 2017 

De catastrofeverliezen in het derde kwartaal van de verzekeringssector zullen naar verwachting de grootste zijn sinds het derde kwartaal van 2017, maar verzekeraars en herverzekeraars zijn ‘grotendeels goed gepositioneerd’ om ze op te vangen, stelt Fitch Ratings Inc. in een korte toelichting. Calamiteiten in het derde kwartaal zouden in totaal ongeveer $ 25 miljard kunnen bedragen, waardoor 2020 een ‘bovengemiddeld jaar zou worden voor ‘schades door natuurrampen.

De schade aan eigendommen c.q door ongevallen in het derde kwartaal van dit jaar werd volgens Fitch veroorzaakt door een verhoogde frequentie van schadegebeurtenissen, waaronder de orkanen Isaias, Laura en Sally; de storm in het middenwesten en bosbranden in Californië en Oregon. Enkele verzekeraars en herverzekeraars nemen mogelijk ook de verliezen van de explosie van 4 augustus jl. in Beiroet op in de resultaten van het derde kwartaal.

“De balance sheet van risicodragers sen waren voorbereid op een mogelijk sterk orkaanseizoen en de waarde van de geïnvesteerde activa herstelde zich de afgelopen maanden van eerdere niet-gerealiseerde verliezen. Verzekeraars en herverzekeraars waren echter voldoende gekapitaliseerd. Fitch verwacht dat de winst zwak zal blijven in het derde kwartaal na de dalingen in het eerste halfjaar, maar het kapitaalniveau blijft in het algemeen sterk, met een geringe kapitaalverslechtering als gevolg van deze gebeurtenissen.”  

In de eerste helft van dit jaar bleven de schades door natuurrampen wereldwijd onder het gemiddelde met  ongeveer $ 26 miljard, vergeleken met een 10-jarig (2009-2019) gemiddelde van $ 38 miljard.  Schades in verband met de coronaviruspandemie zullen naar verwachting verder toenemen gedurende de rest van het jaar, verwacht Fitch. “Deze opeenstapeling van schades zal naar verwachting veel individuele catastrofebudgetten voor bedrijven overschrijden en de inkomsten voor het volledige jaar 2020 verder onder druk zetten.”

Fitch verwacht dat de meer gematigde verzekerde schadebedragen van individuele gebeurtenissen voornamelijk op primaire verzekeraars zullen terechtkomen in plaats van op herverzekeraars, aangezien herverzekeringsprogramma’s voor grote schades een kleiner deel van de claims absorberen. De verhoogde frequentie van catastrofegebeurtenissen in de tweede helft zal echter waarschijnlijk een opwaartse druk op de herverzekeringstarieven blijven uitoefenen in de komende verlengingsperiode van januari 2021.