Fitch Ratings: Schadeverzekeraars doorstaan volatiele natuurramprisico’s

Breder gespreide natuurrampgebeurtenissen en -blootstellingen zullen de financiële resultaten van de schadeverzekeringssector onder druk blijven zetten, zegt Fitch Ratings. De kapitaalkracht van de sector stelt (her)verzekeraars echter in staat om deze volatiele inkomstenverliezen te absorberen, net als verstandig beheer van risicoaggregaties en gebruik van de catastrofeherverzekeringsmarkt.

Een kernthema van de paneldiscussie op Fitch’s North American Insurance Conference was dat, hoewel de schadeverzekeringsmarkt recentelijk is getest door een verscheidenheid aan grote gebeurtenissen, er al een tijd geen ‘grote’ heeft plaatsgevonden. De recente bosbranden zijn het meest in het oog springend, maar orkanen blijven de grootste potentiële bron van schades. Een directe orkaan die Miami treft, bijvoorbeeld, kan meer dan $ 100 miljard aan schades opleveren, terwijl de uitkomst en het risico van een grote aardbeving in Los Angeles of San Francisco zeer onzeker zijn.

De premies voor propertycatastrofe-verzekeringen zijn relatief hoog door de frequentie en de omvang van de stormen en grotere verzekeraars hebben vaak diverse portefeuilles met herverzekeringsdekking. Een grote orkaan in Florida is echter een groter risico vanwege verschillende kleine gespecialiseerde verzekeraars in een markt die sterk afhankelijk is van herverzekering te midden van de afhankelijkheid van het door de staat gesponsorde Citizens en het Florida Hurricane Catastrophe Fund. Schades die de herverzekeringslimieten overschrijden zouden veel kleine bedrijven in gevaar brengen.

Orkanen zijn veranderlijker geworden, met warmere zeeoppervlaktetemperaturen als drijvende kracht achter orkanen in het Caribisch gebied en de Golf van Mexico. Recente orkanen en stormen hebben regio’s getroffen buiten de traditionele risicogebieden, zoals de orkaan Helene die Georgië binnendrong of orkaan Debbie die hogere verzekerde schades veroorzaakte toen deze Quebec, Canada binnenviel, waar overstromingsschade gedekt is, in tegenstelling tot in de VS.

De grootste afzonderlijke catastrofegebeurtenissen voor de VS in 2024 waren orkaan Helene en orkaan Milton, met door Fitch geschatte gecombineerde verzekerde schades $ 30 miljard tot $ 45 miljard. Convectieve stormen leveren een grotere bijdrage aan de totale schades en bereikten de $ 50 miljard aan verzekerde schades in de afgelopen twee jaar. De schades treffen het centrale deel van de VS, omdat stormen en tornado’s nu huizencomplexen in nieuw gebouwde buitenwijken treffen.

Branden en aardbevingen

Verwacht wordt dat de economische schades door branden en aardbevingen hoger zullen blijven dan de verzekerde schades. Mensen die geen verzekering hebben of die onderverzekerd zijn ten opzichte van de waarde van hun eigendommen veroorzaken dit verschil, omdat de huidige economische en vervangingswaarde waarschijnlijk te laag is. De acceptatiegraad van aardbevingsverzekeringen is erg laag, gemiddeld 10% in Californië.

De sector heeft voldoende capaciteit om individuele grote schades op te vangen, maar is kwetsbaarder als er zich op korte termijn een samenloop van gebeurtenissen voordoet. Dit bleek in 2001-2002, toen de terroristische aanslagen van 11 september 2001, enkele orkanen, grote reservetekorten en een scherpe daling van de aandelenmarkt plaatsvonden. Een ernstige correctie op de aandelenmarkt kan een risico vormen voor het kapitaaloverschot van de sector, zoals bleek uit de dalende overschotten in 2001, 2008 en 2022 tijdens correcties op de aandelenmarkt.

De sociale inflatie blijft een punt van zorg, waardoor de ernst en frequentie van schadeclaims toeneemt door massale schadeclaims en hogere, ‘nucleaire’ juryuitspraken, naarmate het aantal rechtszaken na de pandemie verder normaliseert. De sector zag soortgelijke trends in de jaren 1970 en 1980 met asbestgeschillen en in de jaren 2000 met class-action aanklachten. Advocaten en juryleden worden agressiever en bestraffen verzekeraars en bedrijven, waarbij de stijgende kosten zich vertalen in hogere verzekeringspremies.

De aanhoudend hoge inflatie en vertragende economische groei verhogen de kans op een ongunstige verschuiving in de toereikendheid van de schadereserves, vooral bij commerciële auto’s en andere aansprakelijkheidsproducten. De nauwkeurigheid van de schadeprognoses van verzekeraars voor de ernst van de schade gekoppeld aan de inflatie en de risico’s op rechtszaken in de commerciële auto- en andere aansprakelijkheidsverzekeringen zijn belangrijke bepalende factoren voor de winstgevendheid, gezien het risico van te lage premiestelling voor de long tail business   met een ongunstige ontwikkeling van de reserves die leiden tot een stijging van de premies.