FERMA introduceert in beleidsnota over EU AI Act uitgebreide riskmanagementvereisten voor AI-systemen met een hoog risico

 

FERMA heeft een EU-beleidsnota uitgebracht over de EU-wet op het gebied van kunstmatige intelligentie (EU AI Act), die richtlijnen biedt voor de praktische implicaties van de risicogebaseerde aanpak die ten grondslag ligt aan de wetgeving en rekening houdt met de potentiële gevolgen voor verzekeringen.De EU-beleidsnota gaat in op praktische overwegingen voor riskmanagers van nieuwe regelgeving en gaat in op de verzekeringsimplicaties en de noodzaak om ‘stille AI’ te beoordelen.

De EU AI-wet, die in juli werd gepubliceerd, zal van toepassing zijn op alle 27 EU-lidstaten en bedrijven zullen naar verwachting vanaf februari 2025 hieraan voldoen. De wet heeft tot doel een hoog niveau van bescherming van de gezondheid, veiligheid en fundamentele rechten te creëren tegen de potentiële schadelijke effecten van AI.-nsystemen. De op risico gebaseerde aanpak classificeert AI-systemen in de kern van laag of minimaal risico tot onaanvaardbaar risico, waarbij de meeste wettelijke vereisten van toepassing zijn op systemen met een hoog risico.

 

Volgens de wetgeving moeten systemen met een hoog risico worden geregistreerd in een EU-database en moeten ze voldoen aan specifieke verplichtingen met betrekking tot datatraining en -management, transparantie en riskmangementsystement.

“De AI-wet is misschien wel een van de belangrijkste regelgeving die de EU de afgelopen jaren heeft ingevoerd, gezien de potentiële impact van AI op elk aspect van ons leven”, zegt Philippe Cotelle, bestuurslid van FERMA en voorzitter van de Digitale Commissie. “Het legt niet alleen een duidelijke verantwoordelijkheid op risicomanagers om hun spel op het gebied van AI te verbeteren, maar het adresseert ook een ander stukje van de puzzel: hoe dit allemaal van invloed is op onderwerpen als aansprakelijkheid en innovatie.”

In de Beleidsnota worden drie essentiële pijlers benadrukt van een aanpak die erop gericht is het maximale uit de nieuwe eisen te halen en die als basis kunnen dienen voor riskmanagers om in hun organisaties rekening mee te houden:

 

1. Ontwikkeling van een AI-strategie en vertaling naar een geschikt governance-framework, wat kan worden aangetoond door een beleidsdocument en end-to-end procesimplementatie.

2. Implementatie van de juiste technologie en investeringen in de voortdurende training van medewerkers en partners, evenals het verstrekken van documentatie en begeleiding voor klanten.

3. Bestuur en technologie zijn ontworpen op een manier die anticipeert op auditvereisten; en het nastreven van een formele certificering wordt aanbevolen, hoewel dit niet expliciet vereist is door de wet.

In deze context adviseert FERMA riskmanagers om een ​​internationaal erkende ethische standaard te volgen, de reikwijdte van het beleid, de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk te definiëren, en rekening te houden met de reikwijdte van de omgeving waarin het AI-systeem van hun organisatie opereert.

De beleidsnota roept bedrijven op om te investeren in veilige technologie-implementatie en training. FERMA moedigt riskmanagers aan om te overwegen een interne reeks benchmarks te creëren om de prestaties van AI-systemen te meten, en om ervoor te zorgen dat gebruikers worden opgeleid om het risico van misbruik, onethische uitkomsten, mogelijke vooroordelen, onnauwkeurigheid en inbreuken op gegevens en beveiliging te beperken. Alle toepassingen van het systeem, zo voegt het toe, moeten in lijn zijn met het AI-beleid.

 

.

“FERMA-onderzoek heeft aangetoond dat de meeste risicomanagers zich richten op het aanpakken van AI-gerelateerde risico’s”, zegt Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA, “met belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder het monitoren van ontwikkelingen op regelgevingsgebied en het ontwikkelen van intern beleid om het gebruik van AI in bedrijfsgerelateerde risico’s te managen. Het hebben van duidelijke en gerichte richtlijnen over hoe de zich ontwikkelende wetgeving een directe impact heeft op bedrijven is van cruciaal belang om praktijkmensen te ondersteunen bij het aanpakken van dit snel evoluerende risico.”

Vanuit verzekeringsperspectief bekijkt FERMA ook hoe de impact van AI op verzekeraars kan doorvloeien naar risk- en insurancemanagers. De Beleidsnota adviseert hen om te overwegen om potentiële ‘stille AI’ te analyseren: de onbekende of niet-gekwantificeerde blootstelling aan AI die momenteel het potentieel heeft om andere verzekeringspolissen te beïnvloeden. Verder vooruitkijkend stelt het rapport voor dat risicomanagers moeten proberen hun behoefte aan een nieuw type product te evalueren dat verband houdt met de manier waarop hun onderneming AI gebruikt, in overeenstemming met de risicobereidheid en de geschatte blootstelling.

 

 

.

 

Allianz Direct: Helft autobezitters afgelopen vijf jaar niet overgestapt van autoverzekering: “Kan veel geld schelen” 

 

 

 

 

 

 Altijd kijken naar aanbiedingen in de supermarkt, kleding kopen in de uitverkoop en overstappen van verzekeraar: de Nederlander is een fervente bespaarder. Toch blijkt uit onderzoek* van Allianz Direct dat de helft van de autobezitters de afgelopen 5 jaar niet is overgestapt van autoverzekering. Velen zien het als een vervelend klusje en stellen het daardoor uit. Toch kun je er veel geld mee besparen.

Besparen maakt blij
Het beeld dat wij Nederlanders op de kleintjes letten, bestaat niet zonder reden: besparen lijkt haast in ons DNA te zitten. Allianz Direct onderzocht de meningen en het gedrag van Nederlanders rondom besparen, en hieruit blijkt dat ruim driekwart (77%) van de Nederlanders blij wordt van het besparen op vaste lasten. Ook kijkt driekwart (74%) standaard naar de aanbiedingen voordat ze boodschappen doen. Allianz Direct vroeg Nederlanders daarnaast ook waar ze het liefst geld op besparen, en dat resulteerde in deze top 5:

■     1. Energiekosten (49%)
2. Boodschappen (47%)
3. Abonnementen op media zoals kranten en streamingsdiensten (32%)
4. Kleding (32%)
5. Verzekering (25%)

Overstappen van verzekeraar vervelend klusje
Ondanks dat er een wil is voor het besparen op verzekeringen, is bijna de helft van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar nooit overgestapt van autoverzekeraar. Veel Nederlanders vinden het overstappen van verzekering namelijk een vervelend klusje. Zo zegt 40% dat overstappen van verzekeraar veel tijd kost, en 39% ervaart het proces van overstappen als ingewikkeld. Dat resulteert er ook in dat maar liefst een derde (30%) het overstappen van verzekeraar meestal uitstelt. Toch zien sommigen de voordelen wel: 1 op de 3 Nederlanders (38%) is in de laatste vijf jaar wél overgestapt van autoverzekering.  Daarvan is 10% zelfs twee keer overgestapt.

Switchen kan lonen
Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “Traditiegetrouw is het einde van het jaar voor veel Nederlanders ‘switchseizoen’, de periode om over te stappen van verzekering. Dit is begonnen bij de zorgverzekeringen, maar er wordt eigenlijk veel minder vaak naar andere verzekeringen gekeken. Desondanks is het wel een goed moment om die ook meteen mee te nemen, want ook voor bijvoorbeeld je autoverzekering kan het veel geld schelen. Hoewel er een groep is die vaak overstapt, blijven Nederlanders gemiddeld 11 jaar bij dezelfde autoverzekeraar. Uit ons onderzoek blijkt zelfs dat 16% van de autobezitters niet weet hoeveel ze precies betalen voor hun autoverzekering, en twijfelt 15% over of ze te veel betalen. Het kan dus lonen om hier tijdens het switchseizoen eens goed in te duiken. Switchen hoeft bovendien geen vervelend klusje te zijn. Je kan bijvoorbeeld makkelijk besparen bij het overstappen van verzekeraar door je schadevrije jaren mee te nemen, of te kijken naar of je minder bent gaan rijden. Dit kan tot een voordeligere premie leiden. Ontdek meer tips voor hoe je makkelijk kan besparen op je autoverzekering in deze blog.”

 

 

 

■     *Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Allianz Direct door Direct Research onder een representatieve steekproef van 1255 Nederlanders in oktober 2024. 

 

 

 

Allianz_besparen
1.56 MB

 

 

 

 

Allianz Trade: Ook komende jaren scoort Nederland het slechtst van eurozone’35% meer faillissementen tegen 11% wereldwijd  
 
 
 
 

In de meest recente Global Insolvency Report onthult Allianz Trade een ernstiger vooruitzicht voor het wereldwijde bedrijvenlandschap, met een verwachte stijging van het aantal faillissementen met 11% in 2024 , een nog sterkere stijging dan eerder werd verwacht. Het rapport belicht de belangrijkste trends en risico’s voor bedrijven wereldwijd, nu de wereldeconomie worstelt met een trage vraag, aanhoudende geopolitieke spanningen en ongelijke financieringsvoorwaarden.

Nederlandse situatie

De faillissementscijfers voor Nederland blijven ook de komende jaren het slechtst van de eurozone. Kredietverzekeraar Allianz Trade heeft voor dit jaar het percentage naar boven bijgesteld van +31% (voorspelling van februari 2024) naar +35%. Voor 2025 en 2026 gaat de kredietverzekeraar uit van een daling in Nederland van respectievelijk -2% en -1%. Nergens in de eurozone is deze daling zo laag.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “De slechte faillissementscijfers staan niet op zichzelf. Het valt me op dat cijfers over de Nederlandse economie steeds vaker slechter uitvallen. De Duitse malaise die maar blijft voortduren is daar zeker debet aan.” Geeroms noemt een reeks negatieve factoren. Zoals de stijging van de loonkosten, de afname van de arbeidsproductiviteit, de dalende innovatiekracht en de krapte op het elektriciteitsnet. Ook verwijst Geeroms naar de daling op de World Competitiveness Ranking. Nederland daalde dit jaar van de 5e naar de 9e plaats. “De grootste daler in Europa”.

Een sneller dan verwachte wereldwijde acceleratie

Toen Allianz Trade in februari zijn eerste wereldwijde insolventieprognoses bekendmaakte, verwachtte het bedrijf al een sterke stijging in 2024 (+9%), gevolgd door een stabilisatie in 2025. Recente ontwikkelingen hebben echter tot een nog grimmiger beeld geleid, met een voorspelde stijging van +11% voor dit jaar (+2pps ten opzichte van de vorige prognose), gevolgd door een piek van +2% in 2025 (+2pps ten opzichte van de vorige prognose). Het aantal bedrijfsfaillissementen zal zich dus pas in 2026 stabiliseren, en zelfs dan zullen ze op een hoog niveau blijven.

Allianz Trade verwacht dat het aantal faillissementen in de VS in 2025 met +12% zal stijgen en in 2026 met -4% zal dalen. In Duitsland zullen ze met +4% stijgen en in 2026 met -4% dalen. In Frankrijk en het VK zal het aantal faillissementen licht afnemen na een zeer hoog niveau (-6% in 2025 voor beide landen tegenover respectievelijk -3% en -4% in 2026), terwijl het aantal faillissementen in Italië zal blijven toenemen (respectievelijk +4% en +3%). In China zal het aantal bedrijfsfaillissementen vanaf een laag niveau toenemen, met respectievelijk +5% en +6% in 2025 en 2026.

Meer dan de helft van het mondiale BBP zal worden getroffen door stijgingen met dubbele cijfers

Tot nu toe is het aantal bedrijfsfaillissementen al met +9% gestegen en de stijging is breed verspreid over alle regio’s en sectoren. Wereldwijd zal de insolventie-index van Allianz Trade voor 2024 waarschijnlijk uitkomen op +13% boven het gemiddelde voor 2016-2019, maar -11% onder het niveau van de wereldwijde financiële crisis (2008-2020)

“Deze wereldwijde achtbaanrit van bedrijfsfaillissementen is deels te wijten aan de nog steeds matige wereldwijde vraag, de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en de ongelijke financieringsvoorwaarden. Het kan ook worden verklaard door de ‘achterstand’ in faillissementen, aangezien bedrijven niet langer worden beschermd door de steunmaatregelen die tijdens de pandemie en de energiecrisis zijn genomen. Daarom zullen landen die goed zijn voor meer dan de helft van het wereldwijde bbp in 2024 te maken krijgen met een stijging met dubbele cijfers van het aantal faillissementen, en twee derde zal dit jaar misschien hun aantal van voor de pandemie overtreffen. De bouw, detailhandel en dienstensector zijn het hardst getroffen, zowel wat betreft de frequentie als de ernst” , voegt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade, toe.

Met name het aantal grote faillissementen heeft een nieuw recordniveau bereikt, waarbij West-Europa deze trend aanvoert . Dit vormt ook een grote bedreiging voor de werkgelegenheid, vooral in Europa en Noord-Amerika. Tegen 2025 zouden in deze regio’s meer dan 1,6 miljoen banen op de tocht kunnen staan (8% van het totaal aantal mensen dat werkloos is), het hoogste niveau in tien jaar. Meest kwetsbaar zijn de bouw, retail en dienstverlening.

Kan een lagere rente een game changer zijn voor bedrijven?

Hoewel een geleidelijke versoepeling van het monetaire beleid enige verlichting kan bieden, zal het geen wondermiddel zijn voor bedrijven die het moeilijk hebben. Lagere rentetarieven verlagen de leenkosten, verbeteren de cashflow en stimuleren de winstgevendheid, maar ze kunnen de financiële uitdagingen die bedrijven boven het hoofd hangen niet volledig aanpakken.

Bedrijven hebben al schulden afgebouwd en zich aangepast aan hoge rentes. Onze analyse geeft aan dat de huidige cyclus van renteverlagingen (-2pp in september 2025) leidt tot een vermindering van de faillissementstrend met -4pp, dankzij hogere marges (die in Duitsland kunnen oplopen tot +2pp, In Frankrijk tot +4pp, in het VK tot +3pp en in de VS tot +2.8pp). Dit zou de algemene stijging in bijvoorbeeld de VS echter slechts licht compenseren en de daling in Frankrijk versterken” , zegt Maxime Lemerle, Lead Analyst for insolvency research bij Allianz Trade .

Het volledige Insolvency Report van Allianz Trade: https://www.allianz-trade.com/content/dam/onemarketing/aztrade/allianz-trade_com/nl_nl/documents/faillissementen-rapport-15-10-2024.pdf

 

  

 

 

 

 

 

DUAL Benelux versterkt cyberteam met Ngwete Valeska