Verschillende overstromingen hebben in 2024 bovengemiddelde schade veroorzaakt door natuurrampen. Dit is nog een reden waarom het totale schadelastensaldo hoog is, ondanks een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar.Storm, hagel en overstromingen veroorzaakten in 2024 iets minder schade dan in het jaar daarvoor. Er zijn echter verschillen in de soorten schade: “Volgens onze voorlopige cijfers is de schadelast voor rekening van verzekeraars met 100 miljoen euro gedaald tot 5,5 miljard euro. Het totale schadesaldo blijft echter hoog. Vooral in het geval van schade veroorzaakt door natuurrampen – zoals overstromingen – liggen de cijfers nog steeds ver boven het langetermijngemiddelde,” zegt Jörg Asmussen, directeur van de Duitse Verzekeraarsorganisatie GDV.
In 2024 werd voor in totaal 4,5 miljard euro aan verzekerde schades geregistreerd bij propertyverzekeringen. Hiervan was twee miljard euro toe te schrijven aan schade veroorzaakt door storm en hagel en 2,5 miljard euro aan schade veroorzaakt door andere natuurgevaren, zoals overstromingen door hevige regenval. Met uitkeringen van iets meer dan een miljard euro ligt de balans van autoverzekeraars in 2024 iets onder het gemiddelde. Het langetermijngemiddelde ligt hier tussen 1,2 en 1,3 miljard euro.
Overstromingen in mei en juni veroorzaken de meeste schade
Hoewel er in 2024 geen grote schades waren door winter- en herfststormen, veroorzaakten de overstromingen in mei en juni aanzienlijke schade door hoogwater. Vooral in Saarland en Rijnland-Palts werden met Pinksteren verzekerde verliezen van ongeveer 200 miljoen euro geleden. De overstromingen in juni troffen vooral Beieren en Baden-Württemberg. Schade- en motorrijtuigenverzekeraars betaalden in totaal ongeveer 2 miljard euro uit.
Preventie en aanpassing aan klimaatverandering steeds belangrijker
“De overstromingen hebben opnieuw aangetoond hoe belangrijk bescherming tegen overstromingen en intacte dammen en dijken zijn,” zegt Asmussen. Verzekeraars roepen op om preventie en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering eindelijk centraal te stellen om de toenemende schade door extreme weersomstandigheden effectief tegen te gaan. “Er moeten effectieve en duurzame preventiemaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat schade verzekerbaar blijft,” zegt Asmussen. Verplichte verzekeringen alleen kunnen dit probleem niet oplossen.