Experts: schadelijk effect Tata Steel op gezondheid omwonenden wordt onderschat

De gezondheidsrisico’s voor omwonenden van Tata Steel door de uitstoot van de staalfabriek worden onderschat. Tata Steel is bovendien niet transparant over de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen. Voordat de overheid veel geld steekt in de verduurzaming van Tata Steel, moet ze daarom harde eisen stellen aan de fabriek over de gezondheidseffecten.Vanuit gezondheidsperspectief zou ook de Kooksgasfabriek 2 veel sneller gesloten moeten worden dan in 2029. Die fabriek stoot onder meer kankerverwekkende stoffen (pak’s) uit en staat relatief dicht bij woonhuizen. Dat stelt de Expertgroep Gezondheid IJmond die onderzoek deed naar de vergroeningsplannen van Tata Steel. 

De experts concluderen dat het onduidelijk is of de plannen van de staalfabriek om groener en duurzamer te werken ook echt een positief effect hebben op de gezondheidsrisico’s voor de omgeving. Tata Steel geeft geen absolute meetwaarden van de uitstoot, maar publiceert alleen percentages in bijvoorbeeld de milieuverslagen. Ook maakt Tata Steel geen onderscheid tussen wat ze feitelijk hebben gemeten en welke percentages verwachtingen zijn.Tata Steel ligt al lang onder vuur vanwege de overlast en milieuvervuiling voor de omgeving. Veel van de 150.000 inwoners in de IJmond zijn bezorgd over de stoffen die ze inademen en over stofdeeltjes die ze in hun omgeving zien liggen. 

RIVM: omwonenden Tata Steel sneller ziek en eerder dood

Het RIVM deed de afgelopen jaren al meerdere keren onderzoek naar de gezondheidseffecten van de staalproductie bij Tata op de omgeving en de omwonenden. Afgelopen najaar concludeerde het instituut dat omwonenden van Tata Steel sneller ziek worden en gemiddeld 2,5 maand eerder overlijden

De situatie is volgens de expertgroep ernstiger dan het RIVM al concludeerde. Zo houdt het rapport geen rekening met de stapeling van gezondheidseffecten. Ook zegt het RIVM in dit onderzoek niets over de gezondheidsschade die het gevolg is van blootstelling aan uitstoot in het verleden.

“Bovendien zouden ook de effecten van Tata Steel op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes moeten worden meegenomen”, zegt de voorzitter van de Expertgroep, hoogleraar geneeskunde aan de UvA Marcel Levi. “Het RIVM keek naar een selectie van schadelijke stoffen, maar daar zijn er nog wel meer van die nog niet onderzocht zijn.”

De Expertgroep Gezondheid IJmond is ingesteld door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en geeft gevraagd en ongevraagd advies over de milieu- en gezondheidsaspecten in de regio IJmond. De Expertgroep bestaat uit meerdere hoogleraren en een advocaat