Erwin Zeinstra (RGN Nivo Noord) actief op EK Voetbal als lid van ‘Team Kuipers

 

Gisteravond werd op het EK Voetbal in Frankrijk de wedstrijd Duitsland-Polen gespeeld onder leiding van ‘Team Kuipers’, het vijf man sterke Nederlandse arbitrageteam van scheidsrechter Björn Kuipers. Van dit vijfmanschap maakt ook Erwin Zeinstra (tweede van rechts) deel uit, in het dagelijks leven werkzaam als assistent controller bij schoonmaak- en reconditioneringsbedrijf RGN Nivo Noord in Leeuwarden. Al meer dan vijf jaar fungeert hij binnen ‘ Team Kuipers’ als ‘tweede assistent’ (vroeger grensrechter genaamd).

Sinds 1999 is Zeinstra werkzaam bij RGN Nivo Noord in Leeuwarden, zij het met een onderbreking van drie jaar. Als assistent-controller ondersteunt hij al jaren controller Jelle Kingma bij alle voorkomende werkzaamheden op financieel-administratief gebied en verzorgt hij onder meer het voorbereidende werk voor de maandelijkse belastingzaken. “ Een leuke afwisselende baan met een gezellig team van collega’s”, vindt hij. “Bovendien heb ik het geluk dat RGN Nivo Noord zich flexibel opstelt en mij de ruimte geeft om de arbitrage erbij te doen, ook al gaat daar veel tijd inzitten en ben ik ook doordeweeks geregeld weg. “De enige voorwaarde die men stelt is dat het werk er niet onder lijdt en dat alles goed en op tijd wordt gedaan. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Als er bijvoorbeeld een buitenlandse reis is in de periode dat het belastingwerk moet worden aangeleverd, dan werk ik gewoon vooruit.”

Voetbal

Van jongs af aan was Erwin vaak te vinden op de velden van de lokale voetbalverenging VV Leeuwarden. Toen hij een keer werd gevraagd een wedstrijd te fluiten van een jonger jeugdteam bleek hij dat niet alleen leuk te vinden, maar ook aanleg voor te hebben. Via zijn vereniging en het later het amateurvoetbal werd Zeinstra in 2001 officieel door de KNVB aangesteld als scheidsrechter betaald voetbal en zou hij uiteindelijk 38 wedstrijden fluiten in de Jupiler League, de op een na hoogste divisie.

In 2005 koos hij er voor om als assistent –scheidsrechter verder te gaan. “ Dat past ook wel een beetje bij mijn karakter”, vertelt hij. “ Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te treden en in het middelpunt van de belangstelling te staan.” Dat bleek – achteraf – de juiste keuze te zijn geweest. In zijn nieuwe rol haalde hij de eredivisie wel en in 2010 werd hij zelfs op de internationale lijst van (assistent) scheidsrechters geplaatst. Een jaar later maakte hij deel uit van het arbitrageteam van Bas Nijhuis dat in Mexico de finale van het jeugd WK mocht leiden.

Finale Champions League

Zijn kwaliteiten bleven niet onopgemerkt. In 2011 vroeg een andere scheidsrechter – Björn Kuipers – hem bij zijn team te komen, samen met eerste assistent-scheidsrechter Sander van Roekel. Met z’n drieën fluiten ze wekelijks wedstrijden op het hoogste niveau in Nederland en daarnaast zo’n acht tot tien wedstrijden in het buitenland, waarbij ze dan steevast worden vergezeld worden door de beide (doel)lijnrechters Pol van Boekel en Richard Liesveld. Inmiddels heeft ‘Team Kuipers’ naam gemaakt in de internationale voetballerij en kan Erwin nu al terugzien op enkele prachtige ervaringen zoals de finale van de Confederations Cup tussen Brazilië en Spanje, twee jaar geleden de finale van de Champions League in Lissabon tussen Real Madrid en Atletico Madrid en in hetzelfde jaar het WK voetbal in Brazilië.

In Frankrijk is ‘Team Kuipers’ verzekerd van het leiden van één wedstrijd. Of er na gisteren een vervolg komt, is onzeker. “Het is afwachten of er een vervolg komt. Net als voetballers moeten ook wij als arbiters het elke keer weer op het veld waarmaken, al is het dit keer mogelijk een voordeel dat het Nederlands elftal ontbreekt. We hopen natuurlijk op de halve finale of nog beter de finale.”