Eerste Europese class action  tegen Philips-ademhalingstoestellen

Global Justice Network (GJN), een internationale coalitie van advocaten die opkomen voor slachtoffers en consumenten over de hele wereld, en ADUSBEF, een  Italiaanse consumentenorganisatie, hebben een class action tegen Phillips op touw gezet namens alle Europese gebruikers die getroffen zijn door defecten in CPAP-ademhalingstoestellen (Continuous Positive Airway Pressure) en levensreddende mechanische beademingstoestellen. De klacht werd afgelopen onlangs ingediend in Milaan, Italië.

Eisers uit verschillende EU-lidstaten zijn de benoemde vertegenwoordigers van de ‘class action’, waaronder nabestaanden van gevallen van onrechtmatige dood door longkanker. Meer dan 20 advocaten van 15 verschillende advocatenkantoren zijn betrokken bij de rechtszaak. Er zijn acht experts op verschillende wetenschappelijke gebieden ingehuurd.

CPAP-ventilatoren zijn apparaten die luchtdruk gebruiken om de luchtweg open te houden tijdens de slaap. Ze worden voornamelijk gebruikt door patiënten die lijden aan slaapapneu. Mechanische ventilatoren worden gebruikt op Intensive Care-afdelingen en thuiszorg voor mensen met ernstige ademhalingsstoornissen.Apparaten hebben een ernstige ontwerpfout waardoor de patiënt, terwijl het apparaat in werking is, deeltjes en gassen kan inademen die door de binnenisolatie worden gegenereerd. Het inademen van dergelijke deeltjes en gassen kan ernstige en levensbedreigende letsels veroorzaken, zoals longontstekingen en auto-immuunziekten. Het leed en de angst die het gebruik van het apparaat met zich meebrengt, komen ook vaak voor bij gebruikers.

Volgens interne documenten van Philips hebben meer dan een miljoen mensen in Europa deze apparaten gebruikt om hun slaapstoornissen en ademhalingsproblemen te behandelen. Wereldwijd zijn er 15 miljoen apparaten getroffen en in de Verenigde Staten zijn er 5 miljoen verkocht.In de Verenigde Staten hebben acties van getroffenen al geleid tot een grote schikking ten gunste van de gebruikers.

Als de class action succesvol is,  krijgen alle getroffenen de kans om zich bij de claim aan te sluiten en een passende schaevergoeding te krijgen, zowel voor hun lichamelijke als geestelijke schade.Philips heeft in 2021 toegegeven dat dergelijke apparaten de eisers en alle andere gebruikers hebben blootgesteld aan giftige stoffen die, zoals de gedaagden hebben bekend, “ernstige, levensbedreigende verwondingen kunnen veroorzaken, blijvende schade kunnen veroorzaken of medische interventie vereisen om blijvende schade te voorkomen”.

Deskundigen hebben meer dan 50 giftige stoffen gevonden die door deze apparaten worden uitgestoten. Veel daarvan zijn zeer zorgwekkend, waaronder bekende kankerverwekkende, irriterende en hormoonverstorende stoffen.Uit documenten van de Amerikaanse class action blijkt dat Philips al sinds 2008 op de hoogte was van het probleem en in 2016 intern discussieerde over de afbraak van de schuimisolatie. In 2020 beoordeelde Philips de blootstelling van gebruikers als “onaanvaardbaar”. Roy Jacobs, CEO van Philips, wordt door de rechtbank gevraagd voor een kruisverhoor over aansprakelijkheid en interne kennis.

Er is een website gemaakt om gebruikers van informatie te voorzien: www.cpapeurope-classaction.com