De Nederlandse overheid zet vol in op het gebruik van duurzame energievormen, van zonnepanelen tot waterstof. Huiseigenaren, bedrijven en overheden worden via wet- en regelgeving en stimuleringsmaatregelen aangespoord om over te gaan op duurzame energie. Elke particulier en ondernemer krijgt ermee te maken. Verzekeraars ook.
“Alleen ga je soms sneller, maar samen kom je verder. Deze opmerking vat goed samen waar we momenteel staan wat betreft de initiatieven om een duurzame energietransitie te realiseren,” meent Lidwien Suur, voorzitter Sectorbestuur Schade bij het Verbond, lid van de Raad van Bestuur van Achmea, en spreker tijdens de Ledenvergadering van het Verbond.
Lidwien Suur tijdens Ledenvergadering Verbond
Nieuwe uitdagingen, nieuwe risico’s maar ook nieuwe kansen
Nieuwe uitdagingen, nieuwe risico’s maar ook nieuwe kansen om duurzaam energie op te wekken zijn er volop. “Tegelijkertijd leren we de risico’s van deze nieuwe mogelijkheden ook steeds beter kennen. Helaas vaak pas na een ongeluk, zoals een brand waarbij glasdeeltjes van zonnepanelen in de omgeving terecht komen,” illustreert Suur tijdens haar presentatie. “En hoe om te gaan met laadpalen in parkeergarages, batterijen voor energieopslag, waterstof in huizen en auto’s, en brandbare isolatiematerialen in huizen en bedrijven? En dan heb ik het niet eens over alle ontwikkelingen die we nog niet in beeld hebben.”
Ketenbreed oppakken van verduurzaming
Volgens Suur ligt het antwoord op deze vraag in het ketenbreed oppakken van verduurzaming én in het juiste tempo. “Het is topprioriteit voor verzekeraars om risico’s die uit de energietransitie voortkomen verzekerbaar te maken en te houden.” Daarnaast schieten momenteel duurzaamheidsinitiatieven- en keurmerken als paddenstoelen uit de grond. Waar zet je op in als branche en hoe zorg je voor een eenduidige aanpak over de branches heen zodat iedereen daar de vruchten van plukt? Juist om greenwashing te voorkomen en om te kunnen versnellen.” Het sectorbestuur kijkt met diverse platforms binnen het Verbond hoe deze vraagstukken concreet in te vullen en welke structuur daar het beste bij past.
Lees alle actuele informatie op Verzekerd van een veilige energietransitie.
Bron verbond van Verzekeraars