In het Corona-jaar 2020 zochten bijzonder veel klanten juridische ondersteuning bij hun rechtsbijstandverzekeraar. In totaal maakten meer dan 1,8 miljoen klanten gebruik van het juridisch advies van hun rechtsbijstandsverzekeraar via de telefoon. Met meer dan 330.000 consultaties was de vraag in maart en april bijzonder hoog. Deze trend zette zich in de loop van het jaar voort, zo blijkt uit een evaluatie door het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV.
Tussen maart en december vonden ongeveer 1,6 miljoen consultaties plaats. Dat zijn er zo’n 158.000 per maand, wat overeenkomt met een stijging van een goed kwart ten opzichte van normale maanden. ” Het is aangetoond dat de snelle en ongecompliceerde juridische toetsing door een advocaat aan de telefoon door rechtsbijstandverzekeraars een waardevolle ondersteuning is voor klanten ”, zegt Thomas Lämmrich, hoofd Rechtsbijstandsverzekering bij GDV.
Op het gebied van contractenrecht en arbeidsrecht was de vraag naar advies vooral in de Corona-maanden groot. De meeste vragen – zo’n 638.000 – gingen over contractenrecht, zoals over geboekte reizen. Hierbij lag de focus vooral op vragen over annuleringen. In het kader van het arbeidsrecht zijn ongeveer 294.000 juridische telefonische consulten gegeven, bijvoorbeeld over werkverkorting en ontslag.
“We gaan ervan uit dat de vraag naar telefonisch juridisch advies in 2021 op een hoog niveau zal blijven, maar we verwachten over het algemeen ook dit jaar een forse toename van alle rechtsbijstanszaken als gevolg van de coronacrisis”, zegt Lämmrich. Vooral in het arbeidsrecht zal de schade dit jaar waarschijnlijk fors toenemen als gevolg van economische ontwikkelingen.
Meer rechtsbijstandzaken
Alleen al het arbeids- en contractenrecht is verantwoordelijk voor een derde van de schade in de rechtsbijstandsverzekeringen. In totaal behandelen rechtsbijstandverzekeraars meer dan vier miljoen dossiers per jaar en besteden daar circa 2,8 miljard euro aan. De rechtbanken, die al belast zijn, zullen dit jaar waarschijnlijk met aanzienlijk meer rechtszaken te maken krijgen, bijvoorbeeld om een baan te behouden of voor vergoeding van kosten voor geannuleerde reizen.