Duitsland: Natuurrampen veroorzaken voor ongeveer 3 miljard euro in de eerste helft van het jaar

 Het schadesaldo voor de eerste zes maanden van 2022 ligt in Duitsland boven het gemiddelde. Dit is vooral te wijten aan een reeks stormen in de winter, die verantwoordelijk is voor bijna de helft van alle schade. Natuurrampen veroorzaakten in de eerste helft van 2022 ongeveer 3 miljard euro aan schade. “Tot nu toe is 2022 een bovengemiddeld schadejaar. Alleen al de winterstormen ‘Ylenia’, ‘Zeynep’ en ‘Antonia in februari waren met 1,4 miljard euro goed voor bijna 50% van de schadelast”, zegt GDV-directeur Jörg Asmussen. De reeks stormen staat daarmee op de derde plaats van de zwaarste winterstormen sinds 2002.

In mei richtte de tornado ’Emmelinde’ ook zware schade aan in Paderborn, Höxter en Lippstadt. In de eerste zes maanden waren er geen grote overstromingen of zware regens met grote schades. De schades door natuurrampen van 100 miljoen euro tot nu toe liggen dan ook ver onder de verwachte waarde voor 2022. Voor storm- en hagelschade bedraagt het langetermijngemiddelde van de verwachte schade voor de eerste helft van 2022 ongeveer 1 miljard euro. Van de 3 miljard euro totale schade in de eerste helft van 2022 was 2,5 miljard euro toe te schrijven aan schade aan huizen, inboedel en commerciële en industriële bedrijven en andere natuurgevaren. Autoverzekeraars hebben in de eerste helft van het jaar iets meer claims geregistreerd dan normaal. Met 500 miljoen euro ligt het halfjaarresultaat ook hier iets boven het gemiddelde.

 

Natuurlijke gevaren vaak niet verzekerd

“De klimaatverandering blijft doorgaan. We bevinden ons momenteel op een pad dat met drie graden ruim boven de 1,5-gradengrens van het klimaatakkoord van Parijs ligt”, aldus Asmussen. “In 2026 zouden we deze drempel al kunnen overschrijden. Extreme weersomstandigheden nemen in frequentie en intensiteit toe als gevolg van de klimaatverandering.” Momenteel is slechts ongeveer de helft van de huiseigenaren in Duitsland verzekerd tegen natuurrampen zoals zware regenval of overstromingen. Velen zijn zich niet bewust van hun individuele bedreiging door natuurrampen.

GDV biedt de “Natural Hazard Check” aan om het eigen risico in te schatten. Eigenaars en huurders kunnen op het online platform nagaan welke schade zwaar weer in het verleden in hun woonplaats heeft aangericht. De “Flood Check” geeft ook details over het risico van rivieroverstromingen en zware regenval.