Duitse verzekeraars vrezen bovengemiddelde schadelast door extreem weer in 2024

Na een schaderijk eerste halfjaar mede door een tweetal overstromingen verwachten Duitse verzekeraars voor 2024 als geheel een schadelast door natuurrampen van ten minste zeven miljard euro. “Op basis van de verliezen tot nu toe gaan we ervan uit dat de natuurrampbalans voor 2024 over het geheel genomen bovengemiddeld zal zijn”, zegt Jörg Asmussen, directeur van de Duitse Vereniging van Verzekeraars (GDV). “Als er zware herfst- en winterstormen zijn, kunnen de totale schades zelfs nog hoger uitvallen.”

Bijna vier miljard euro schade in de 1e helft van het jaar

Vorig jaar veroorzaakten weersextremen zoals stormen, hagel, blikseminslag en overstromingen verzekerde schades van in totaal 4,9 miljard euro. Dit komt overeen met het langetermijngemiddelde. Voor de eerste zes maanden van 2024 heeft GDV echter al schade door natuurrampen gemeld voor een totaalbedrag van 3,9 miljard euro. Dit cijfer omvat schade aan huizen, inboedel, commerciële en industriële bedrijven en motorvoertuigen.

Uit de halfjaarcijfers blijkt dat ongeveer 2,7 miljard euro aan  verzekerde schade werd veroorzaakt door overstromingen en hevige regenval, en 800 miljoen euro door storm- en hagelschade aan gebouwen. Nog eens 400 miljoen euro is toe te schrijven aan schade aan motorvoertuigen veroorzaakt door storm, hagel en overstromingen. De eerste helft van het jaar werd vooral gekenmerkt door zware overstromingen. Alleen al in juni werden in Zuid-Duitsland verzekerde schades van in totaal twee miljard euro geleden. Met Pinksteren waren Saarland en Rijnland-Palts al getroffen met ongeveer 200 miljoen euro.

Verzekeraars eisen bindende maatregelen voor aanpassing aan klimaatverandering

In het licht van de halfjaarresultaten herhaalt GDV haar oproep om bindende maatregelen te nemen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.  “We hebben gestandaardiseerde landelijke richtlijnen nodig over hoe en waar er gebouwd mag worden in risicogebieden. Het is onbegrijpelijk dat er nog geen consequent bouwverbod is in overstromingsgebieden” zegt Asmussen. “Wat nodig is, is een snelle aanpassing van het bouwrecht, maar ook een aanzienlijke vermindering van de bodemafdekking. We vrezen dat zonder preventie een spiraal van steeds meer schade en steeds hogere premies op gang komt en consumenten financieel overbelast raken.”

Verzekering tegen alle weersextremen steeds belangrijker 

Hoewel er een breed scala aan producten op de markt is, is slechts iets meer dan de helft van de gebouwen in Duitsland volledig beschermd tegen alle natuurrampen met een verzekering tegen natuurrampen. Voor nieuwe polissen bieden verzekeraars nu een huiseigenarenverzekering aan met dekking tegen natuurrampen. Huiseigenaren die van deze bescherming willen afzien, moeten zich actief afmelden. Veel huiseigenaren onderschatten echter het gevaar van zware regenval en overstromingen.

De GDV biedt een ‘overstromingscheck’ aan om je eigen risico in te schatten en geeft huiseigenaren en huurders belangrijke informatie over het risico op rivieroverstromingen en zware regenval. .