Duitse verzekeraars klagen over tekortschietende overstromingspreventie

Het waterpeil in de overstromingsgebieden daalt langzaam, maar het is nog te vroeg om het sein veilig te geven, omdat de druk op de dijken op veel plaatsen nog hoog is. Reden genoeg voor verzekeraars om op te roepen tot meer preventie.

Met het oog op de overstromingssituatie in veel regio’s in Duitsland doen verzekeraars een beroep op politici om meer te doen aan bescherming tegen extreme weersomstandigheden. “De deelstaten en lokale overheden hebben grote tekortkomingen op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwplannen en preventie. Hier is decennialang te weinig in geïnvesteerd”, zegt Jörg Asmussen, directeur van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV. “Je kunt dit tegenwoordig heel duidelijk zien als je kijkt naar de situatie van de dijken in de getroffen gebieden. Veel problemen, vooral met de bescherming tegen overstromingen, zijn zelfgemaakt. De langdurige regen heeft ze nu zichtbaar gemaakt.”

De verzekeraars die in Duitsland actief zijn, vinden nu drie maatregelen dringend noodzakelijk: “De bouw van gebouwen in aangewezen risicogebieden moet worden stopgezet. Preventie en aanpassing aan klimaateffecten moeten worden opgenomen in de bouwvoorschriften van de deelstaten. En de publieke sector moet de gevarenzones duidelijk identificeren via een nationaal portaal voor natuurgevaren,” zegt Asmussen. “Want zonder een transparante aanpak van gevaren zal het moeilijk zijn om de getroffenen te overtuigen om preventieve maatregelen te nemen. Andere landen zoals Oostenrijk en Zwitserland liggen hier jaren op ons voor.”

“Alleen preventie voorkomt of minimaliseert schade”

De verzekeringssector blijft een verplichte verzekering tegen natuurrampen afwijzen als de enige maatregel om zich te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, zoals de federale staten vragen. “Een groot deel van de schade ontstaat doordat aanpassing aan klimaatverandering nog steeds niet serieus wordt genomen”, zegt Asmussen. “Alleen preventie voorkomt schade of beperkt de omvang ervan. Een verplichte verzekering alleen lost geen enkel probleem op. Helaas plannen, bouwen en renoveren we in Duitsland nog steeds alsof klimaatverandering en extreme weersomstandigheden niet bestaan.”

Met dit in gedachten heeft de verzekeringssector een totaalconcept gepresenteerd. “Naast verzekeringsdekking omvat het ook de componenten preventie, aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering en een oplossing met overheidsbemoeienis in het geval van een natuurramp met extreem veel schade,” zegt Asmussen. “Dit is de enige manier om de premies op de middellange termijn enigszins te stabiliseren. Want als preventie en aanpassing aan klimaateffecten verwaarloosd blijven, zal dat op de middellange en lange termijn duur uitpakken voor klanten. De prijzen zullen waarschijnlijk binnen een paar jaar verdubbelen.” En dit geldt zowel voor de federale, staats- en lokale overheden als voor particulieren en bedrijven.