Drie van de vijf gezinnen heeft rookmelders, maar bij slechts 30% hangen ze op de juiste plek

“Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60% van de gezinnen in Nederland rookmelders heeft, maar dat die bij slechts 30 procent op de juiste plek hangen en werken. Wij adviseren om rookmelders op te hangen in verkeersruimtes, zoals de hal en overloop, én die onderling te koppelen, zodat bij brand beneden ook de brandmelders boven afgaan” , zegt Marcel van Galen, voorzitter van de vakgroep Brandveilig leven van Brandweer Nederland, In de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars vertelt hij hoe je brand kunt voorkomen Plaats ook rookmelders in je slaapkamer, want onderzoek wijst uit dat je tijdens je slaap minder hoort en ruikt. En als je het echt goed voor elkaar wilt hebben, zorg je ook voor rookmelders op plekken waar brand kan ontstaan, zoals de wasruimte of bij de cv-ketel.

Let op elektrische apparatuur
“Elektrische apparatuur staat in bijna elke regio in de top drie van meest voorkomende oorzaken van brand. Sluit niet te veel of te zware elektrische apparatuur op één enkele stekker aan. Maak apparatuur stofvrij door bijvoorbeeld het stoffilter van je droger te reinigen. Rol een haspel helemaal uit, anders wordt hij bloedheet. En laat de oplader niet in het stopcontact zitten als je telefoon of tablet niet aan het opladen is. Alles wat heet wordt, kan ontbranden. “Vlam-in-de-pan is nog steeds een belangrijke oorzaak van brand. Dat verbaast mij, omdat de brandweer hier ontzettend veel voorlichting over geeft. Gebruik een goede friteuse in plaats van het ouderwetse pannetje met vet. En blijf in de keuken. We snappen allemaal dat je lekkere trek hebt als je na een avondje stappen thuiskomt. Maar ga dan niet op de bank je roes uitslapen terwijl je kroketjes staan te bakken.”

“Het onderhoud van de schoorsteen van een open haard of houtkachel is en blijft belangrijk. Vooral bij oudere woningen is er kans op ontbranding door allerlei troep in het rookkanaal. Het is verstandig de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen.” Ook adviseert hij de deur dicht te doen tijdens het slapen. “Dit is één van onze belangrijkste boodschappen tijdens de Nationale Brandpreventieweken, die momenteel bezig zijn. Het is natuurlijk lekker fris om de slaapkamerdeur open te laten tijdens het slapen. Maar veel dodelijke slachtoffers van brand zijn overleden tijdens hun slaap door rook. Ze hebben niet eens gemerkt dat er brand is, want je ruikt de rook niet als je slaapt. Door de deur dicht te doen, vergroot je je overlevingskansen bij brand enorm.”Meer brandpreventietips vindt u op www.verkleindekansopbrand.nl

Bron: Verbond van Verzekeraars