Drie van de tien bedrijven met cyberpolis genoodzaakt nemen extra beveiligingsmaatregelen om voor verlenging in aanmerking te komen

 Verzekeraars vragen vaker om oplossingen voor privileged access management (PAM) en identiteits- en toegangsbeheer (IAM) dan een jaar geleden. Uit het wereldwijde  2024 Hybrid Security Trends Report van Netwrix, leverancier van  cyberbeveiliging

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van de organisaties met een cyberverzekeringspolis hun beveiligingshouding heeft moeten verbeteren om aan de eisen van de verzekeraar te voldoen. Daarvan heeft 30% veranderingen doorgevoerd om in aanmerking te komen voor de polis, vergeleken met 22% een jaar geleden. 18% van de respondenten zegt extra beveiligingsmaatregelen te hebben genomen om de kosten van de polis te drukken, tegenover 28% in 2023. Bovendien heeft bijna 1 op de 5 (19%) verzekerde organisaties de afgelopen 12 maanden gebruik gemaakt van hun cyberverzekeringspolis.

De meest voorkomende beveiligingsmaatregel die verzekeraars in 2024 eisen, is multifactorauthenticatie, genoemd door 75% van de respondenten (tegenover 65% in 2023), gevolgd door patchbeheer (55%) en regelmatige cyberbeveiligingstraining voor medewerkers (49%). Bovendien vragen verzekeringsmaatschappijen nu vaker om geavanceerde beveiligingsoplossingen. In 2024 noemde 45% van de respondenten IAM als een van de vereiste beveiligingsmaatregelen, tegenover 38% in 2023, en 42% zei hetzelfde over PAM, tegenover 36% in 2023.

Eén ding dat verzekeraars goed begrijpen is riskmanagement. Ze weten dat tegenstanders met genoeg motivatie en middelen vroeg of laat een IT-omgeving zullen infiltreren. PAM maakt het moeilijker voor aanvallers om lateraal door de omgeving te bewegen en hun privileges te escaleren, en het zorgt ervoor dat ze onderweg meer lawaai maken. Dit alles geeft het beveiligingsteam de mogelijkheid om aanvallen op tijd te detecteren en erop te reageren om grote verliezen te voorkomen. En het minimaliseren van de schadelast  (bijvoorbeeld de uitbetalingsaanvraag) is precies waar verzekeringsmaatschappijen naar op zoek zijn.