Uit onderzoek van GRiD, de Britse brancheorganisatie voor de bedrijfsrisicobeschermingssector, blijkt dat hoewel 85% van de werkgevers het ziekteverzuim van hun personeel registreert, slechts 63% de impact van het ziekteverzuim van werknemers op hun bedrijf meet. GRiD waarschuwt dat het tellen van ziektedagen alleen niet voldoende is, omdat het de werkgever niet in staat stelt problemen op te sporen, strategische veranderingen door te voeren om de gevolgen te beperken of, idealiter, ze überhaupt te voorkomen.
Katharine Moxham, woordvoerder van GRiD, daarover: “Het is verrassend dat sommige werkgevers verzuim helemaal niet registreren, maar verontrustend dat zovelen het nut niet inzien van inzicht in de manier waarop personeelsverzuim hun organisatie beïnvloedt.Het is namelijk mogelijk om ziekteverzuim effectief te beheren, en voorkomen is altijd beter dan genezen.”
Meten van ziekteverzuim moeilijker in tijdperk van hybride werken
GRiD erkent dat het meten van ziekteverzuim moeilijk kan zijn, vooral in het huidige tijdperk van hybride werken, aangezien veel personeelsleden niet zo zichtbaar zullen zijn, of meer onregelmatige werkpatronen zullen hebben. Bovendien kunnen werknemers die zich vroeger ziek voelden, nu een paar uur of een korte dag thuis willen of moeten werken. Dit is voor werkgevers niet alleen moeilijker te controleren, maar ook moeilijk te registreren.
Van degenen die er wel in slagen de gevolgen van ziekteverzuim voor hun bedrijf te meten, zijn de top vijf statistieken die zij meten:
- de kosten van verloren tijd, bijv. uren/dagen (56% van de werkgevers meet dit)
- De kosten van de ziektekostenvoorziening, bv. wettelijke ziektekosten en salariskosten (gemeten door 46% van de werkgevers)
- de kosten van productiviteitsverlies (gemeten door 46% van de werkgevers)
- Indirecte kosten, zoals collega’s die het werk overnemen, leertijd, managementtijd (gemeten door 38% van de werkgevers)
- directe kosten, zoals voor uitzendkrachten en bemiddelingskosten (gemeten door 35% van de werkgevers).
GRiD is van mening dat, hoewel het meten van de monetaire waarde van verloren tijd nuttiger is dan het simpelweg registreren van de cumulatieve lengte van de afwezigheden, het idealiter moet worden gerelateerd aan andere gebieden om een meer afgerond beeld te krijgen van de volledige impact op het bedrijf.
Katharine Moxham;: “Ongeacht hoe een organisatie het ziekteverzuim van haar personeel registreert en beheert, één ding hebben alle werkgevers gemeen: de noodzaak om het aantal ziektedagen van het personeel te verminderen en zo de impact op de organisatie als geheel te beperken.”Er is veel ondersteuning voor dit doel binnen employee benefits die echt uitgebreide ondersteuning kunnen bieden bij het aanpakken van het personeelsverzuim, inclusief vroegtijdige interventie, preventie, beroepsrevalidatie en doorverwijzing naar aanvullende ondersteuning.
Katharine Moxham besluit: “Wij pleiten ervoor dat werkgevers nauw samenwerken met hun aanbieders van employee benefits en adviseurs om de beste methoden te bepalen om het ziekteverzuim onder controle te houden en het personeel weer aan het werk te krijgen. Dit werkt zowel op macroniveau bij het analyseren van gegevens en trends als op individueel medewerkersniveau bij het helpen van specifieke medewerkers bij een veilige en succesvolle terugkeer op de werkplek. Er is veel ondersteuning beschikbaar voor verzuimbeheer binnen gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, en vooral binnen collectieve risicovoorzieningen (door de werkgever gesponsorde levensverzekeringen, inkomensbescherming en kritieke ziekte). Het is verstandig om daar optimaal gebruik van te maken