DEKRA Marine brengt informatieve greenpaper uit over De Nieuwe Zijderoute

DOOR 

Tijdens een met circa 175 relaties goed bezocht seminar over De Nieuwe Zijderoute heeft DEKRA Marine gisteren in het Zalmhuis in Rotterdam een informatieve 48 pagina’s tellende greenpaper over dit onderwerp gepresenteerd en uitgereikt. Het boekwerk, dat is geschreven door senior casco-expert Maup Hoppzak (DEKRA) en regresjurist Laurens Leppers (ASA Legal Assist) wordt zowel de historie als de huidige stand van zaken belicht van de zes corridors waarlangs het vervoer van goederen tussen China en Europa plaatsvindt: over land (weg, spoor) en water (zowel de Noordelijke IJszee Route als die via het Suez Kanaal).

De Nieuwe Zijderoute is onderdeel van het Belt and Road Initiative (BRI), waarbij China circa 150 miljard dollar per jaar investeert in de infrastructuur ten behoeve van haar handelsroutes. Ook het optimaliseren van het zeevervoer via de traditionele routes en via de Noordelijke IJszee zijn onderdeel van dit project

In DEKRA Marine’s greenpaper  wordt naast de historie en de huidige gebruikte routes ook uitgebreid stil gestaan bij de doelstellingen van China met het ambitieuze en kostbare BRI-project, de impact ervan op de economie en de mondiale transportsector, de mogelijke gevolgen en  voordelen voor Nederland. Ook de geopolitieke risico’s en andere risico’s die de verschillende manieren van vervoer met zich meebrengen voor bij het transport betrokken partijen en aansprakelijkheidsaspecten komen in het boekwerk aan bod.

Tijdens het tweejaarlijkse seminar van DEKRA Marine, waarbij manager Marine Huib Ort als dagvoorzitter optrad, werden al deze zaken ook besproken door een zestal sprekers:  schade-expert Maup Hoppzak (DEKRA Marine) over ‘ De Nieuwe Zijderoute’, regresjurist Laurens Leppers (ASA Legal Assist) over ‘Synchromodaal vervoer’, Rien Gulden (DB Schenker Logistics Nederland) over ‘Transportomstandigheden op de Zijderoute’.

Na een korte interactieve quiz met de zaal over het thema spraken na de pauze advocaat Carlijn ten Bruggencate (CXTB Nederland) over ‘Regres op de spoorroute, advocaat Ernst Bulthuis (ROHE advocaten) over ‘De Noordelijke zeevaartroute. Uitkomst of valkuil?; en consultant Onno de Jong (Ecorys) over ‘De geopolitieke betekenis voor Nederland en de EU’. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde netwerkborrel.