De nieuwe verordening inzake gevaarlijke stoffen vereist asbesttesten voordat oudere gebouwen worden gerenoveerd. Dit heeft gevolgen voor woningbouwverzekeraars – en indirect ook voor klanten, meldt de Duitse verzekeraarsorganisatie GDV.De geplande wijzigingen in de ‘Verordening gevaarlijke stoffen’ zullen leiden tot hoge kosten voor woningbouwverzekeraars. Het is onder meer de bedoeling dat er onder bepaalde voorwaarden vóór reparaties aan gebouwen asbesttesten worden uitgevoerd. “Alleen al door te onderzoeken of er asbest in het gebouw zit, verwachten we voor woningbouwverzekeraars meer dan 190 miljoen euro per jaar extra kosten”, zegt GDV_directeur Jörg Asmussen, Deze kosten zullen een extra druk leggen op de verzekeringspremies van huiseigenaren.
Volgens de plannen van de federale overheid moet de verordening inzake gevaarlijke stoffen leiden tot een betere gezondheid en veiligheid op het werk bij de omgang met asbest. Asbest kan aanwezig zijn in gebouwen waarvan de bouw is begonnen vóór het asbestverbod in 1993. Daarom mogen renovatiemaatregelen en belangrijke reparaties aan de gebouwconstructie alleen worden uitgevoerd na een risicobeoordeling. Drie kwart van de Duitse woningvoorraad zou getroffen worden, dat wil zeggen ongeveer 34 miljoen appartementen.
Implementatie van de verordening lastig
Asmussen is kritisch over de praktische uitvoering van de verordening. “Er is een gebrek aan geschoold personeel en laboratoria, waardoor wachttijden ontstaan en het herstel van schade aan het gebouw vertraging oploopt”, aldus de directeur van GDV. Maar de factor tijd speelt een cruciale rol bij de schadeafwikkeling. Vertragingen kunnen ertoe leiden dat verzekeraars in veel gevallen vrijwel niet in staat zijn om op te treden. “Alleen als verzekeraars en hun dienstverleners snel reageren op schademeldingen kan de omvang van de schade worden beperkt en de kosten worden geminimaliseerd”, Als bijvoorbeeld een lek als gevolg van leidingwaterschade niet snel wordt gevonden en gerepareerd, kan gevolgschade zoals schimmelgroei ontstaan en kan de schade onnodig toenemen.”
Asbestonderzoek met erkende emissiearme processen
Volgens de verzekeraars zouden bij de omgang met asbest erkende emissiearme processen (BT-processen) kunnen worden toegepast. Hierdoor kunnen onderhoudswerkzaamheden of kleine renovatiewerkzaamheden, indien asbest gebonden is, snel worden uitgevoerd. Voor bepaalde toepassingen zouden dergelijke BT-processen echter eerst ontwikkeld, getest en erkend moeten worden. In Duitsland verloopt de erkenning van procedures echter traag. De verzekeraars doen daarom een beroep op de verantwoordelijken om extra overgangstermijnen in te stellen, in ieder geval voor het herstel van acute schade. Tegelijkertijd roepen de verzekeraars de Duitse wettelijke ongevallenverzekering (DGUV) op om de erkenning van emissiearme processen te versnellen en de bijbehorende procedures te vereenvoudigen.
De Federale Raad zal naar verwachting in oktober de verordening inzake gevaarlijke stoffen bespreken. De inwerkingtreding, die eigenlijk gepland was voor het vierde kwartaal, blijft dus aanslepen.