Daling aantal medische schadeclaims, maar schadelast loopt op door enkele spectaculaire uitschieters


Het aantal schadezaken na (vermeende) medische missers daalt gestaag, een trend die in en na de pieken van de coronapandemie doorzette. Door enkele spectaculaire uitschieters stijgen het gemiddelde bedrag per claim en de totale schadelast wel fors, zo blijkt uit een recent artikel in het FD.

De aantallen ingediende en afgehandelde zaken bij Centramed en Medirisk, die het gros van de Nederlandse ziekenhuizen verzekeren voor medische aansprakelijkheid, piekten in 2013, en daalden sindsdien met bijna de helft. De aanvankelijke toename zat hem deels in massaclaims rond borst- en heupprotheses. Daarmee nam ook de bekendheid van de mogelijkheid medische schade te verhalen toe.

Sindsdien is het aantal claims op weg terug naar het niveau van voor die grote zaken. Voor kleinere problemen is er sinds 2017 een geschillencommissie, en klachtenfunctionarissen helpen ontevreden patiënten bij het kiezen van de passende route. Het schadebedrag bij een doorsneeclaim is al jaren vrij stabiel. Dat de totale schadelast toch fors toenam tot bijna €41 miljoen in 2021, komt door zeldzame, uitzonderlijk hoge claims. De hoogste uitkering, uit 2017, bedroeg €3,1 miljoen.

Michel de Ridder van KBS Advocaten tekent aan: ‘Sommige ziekenhuizen zijn claims tot een ton zelf gaan afhandelen, zonder tussenkomst van de verzekeraar. Die zitten dus niet in deze cijfers. Met de strekking dat de ontwikkelingen niet schrikbarend zijn, ben ik het wel eens.” Hij wijst op een andere mogelijke blinde vlek: sommige zaken duren heel lang. Gaat er iets mis bij een geboorte, dan kan het decennia duren voordat vast te stellen is wat de precieze gevolgen zijn.

Désirée Klemann, gezondheidsrechtjurist en gynaecoloog bij het Maastrichtse MUMC+: “Aan de geconstateerde trends doet dat niets af, omdat gekeken is naar zowel nieuwe als afgehandelde claims. De opmars van belangenbehartigers en letselschadeadvocaten speelt daar mogelijk een rol in.” De Ridder constateert dat rechters hogere bedragen toekennen. “We stellen hogere eisen, dat is een maatschappelijke ontwikkeling. En omdat sociale vangnetten minder sterk zijn geworden, hebben gedupeerden meer compensatie nodig. Voor dokters worden claim- en tuchtzaken en de vrees daarvoor steeds heftiger, zegt De Ridder.

Nederland ontpopt zich steeds meer als een aantrekkelijk forum voor (massa-)claimzaken. Dat er in Nederland sprake zou zijn van een hausse aan zorgschadeclaims is echter nooit met harde cijfers aangetoond, zegt Klemann. Een recent verschenen wetenschappelijke studie bevestigt juist dat het met de juridisering van de relatie tussen patiënt en behandelaar wel meevalt. “’Als arts ben ik blij dat we het beeld van een claimcultuur hebben kunnen ontkrachten. Er leven wel zorgen over hoe makkelijk claims worden ingediend, en hoe moeilijk je je daartegen kunt wapenen.”

Bron FD