Cyberverzekeringsmarkt zal in 2028 de grens van $17 miljard overschrijden ; vraag neemt toe door toenemende frequentie van cyberbedreigingen

Volgens een nieuw rapport van onderzoeks- en adviesbureau MarketsandMarkets zal de markt voor cyberbeveiligingsverzekeringen de komende jaren aanzienlijk groeien.De markt zal naar verwachting groeien van $ 10,3 miljard in 2023 tot $ 17,6 miljard in 2028, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,4% tijdens de prognoseperiode.

Deze stijging in de vraag naar cyberbeveiligingsverzekeringen wordt voornamelijk gevoed door de toenemende frequentie en omvang van cyberbedreigingen, waaronder datalekken, ransomware-aanvallen en phishing-pogingen, waardoor organisaties financiële bescherming zoeken tegen potentiële schades.

Standalone polissen 

Uit het rapport blijkt dat stand alone  cyberbeveiligingsverzekeringen de groei van de markt aanjagen. Deze speciale polissen, die uitsluitend gespecialiseerde dekking bieden voor cyberrisico’s, winnen aan populariteit ten opzichte van polissen met een gecombineerde verzekeringsdekking. Organisaties erkennen steeds meer de behoefte aan een uitgebreide dekking die de complexiteit van cyberrisico’s aanpakt.Tot de belangrijkste spelers op de markt die standalone cyberverzekeringsoplossingen aanbieden behoren AXA XL, AIG, Travelers Insurance, Beazley, Zurich, Fairfax, Tokio Marine, Liberty Mutual en CNA, aldus het rapport.

Gezondheidszorg en biowetenschappen stuwen de vraag

De sectoren gezondheidszorg en biowetenschappen zullen  naar verwachting de hoogste CAGR in de markt voor cyberbeveiligingsverzekeringen registreren tijdens de prognoseperiode, aldus het rapport. Deze sector wordt geconfronteerd met unieke uitdagingen als gevolg van schommelingen in de regelgeving en het veranderende landschap van cyberaanvallen en inbreuken.

Naleving van privacy- en gegevensbeveiligingsvoorschriften zoals HIPAA en HITECH heeft cyberbeveiligingsverzekeringen cruciaal gemaakt voor organisaties in de gezondheidszorg om boetes te dekken. De COVID-19 pandemie heeft de cyberdreigingen verder vergroot, waarbij zorgaanbieders te maken kregen met een piek in aanvallen zoals ransomware en misinformatiecampagnes. Cyberbeveiligingsverzekeringen spelen een belangrijke rol bij het bieden van financiële bescherming tegen cybercriminaliteit, datalekken en andere cyberbeveiligingsincidenten in de gezondheidszorg.

Azië-Pacific komt naar voren als veelbelovende markt

Volgens het rapport zal Azië-Pacific naar verwachting de hoogste CAGR bereiken in de markt voor cyberbeveiligingsverzekeringen tijdens de prognoseperiode. Landen als China, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore investeren aanzienlijk in beveiligingsmaatregelen om de toenemende cyberdreigingen te bestrijden.

 Met robuuste overheidsvoorschriften en technologische vooruitgang biedt Azië-Pacific aanzienlijke groeikansen voor de markt. De regio wordt geconfronteerd met een hoger risico op cyberaanvallen dan andere regio’s, waarbij onveilige interfaces, datalekken en gegevensverlies de grootste zorgen baren op het gebied van cyberbeveiliging. De invoering van strenge regelgeving zal naar verwachting de vraag naar cyberbeveiligingsverzekeringen in Azië-Pacific stimuleren. Toonaangevende spelers in de regio, waaronder AIG, Allianz, Chubb en Zurich, zijn actief op deze groeiende markt.