Complexe operaties op scheepswerf vragen om betere risicobeheersing

 

De risicobeheersing van complexe operaties op de scheepswerf van Damen Shiprepair Rotterdam in de Botlek moet verbeterd worden. Vooral bij complexe activiteiten die gelijktijdig worden uitgevoerd, is een verdiepingsslag in de risicobeheersing nodig.De werf moet ervoor zorgen dat risico’s inzichtelijk zijn en beheerst worden. De partijen die gezamenlijk werken aan complexe activiteiten, moeten vooraf met elkaar scenario’s doornemen. Daarbij moeten zij de risico’s in kaart brengen die daarbij kunnen optreden en handelingsopties afspreken.Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na een onderzoek van een aanvaring tussen een kraanschip en een boorplatform in februari 2024. Hierbij is één persoon door beknelling om het leven gekomen.

Aannames toetsen en mogelijke risico’s benoemen

Erica Bakkum, raadslid: ‘Loodsen moeten zich goed voorbereiden op de veilige uitvoering van complexe activiteiten zoals het indokken van een kraanschip. Zo moeten zij voortdurend aannames toetsen bij alle betrokkenen en zich uitspreken over mogelijke risico’s. De Regionale Loodsencorporatie Rotterdam-Rijnmond is ervoor verantwoordelijk te zorgen dat loodsen zich inderdaad zo voorbereiden.’

De Onderzoeksraad beveelt onder andere aan dat de scheepswerf, de Regionale Loodsencorporatie Rotterdam-Rijnmond en de scheepseigenaar vooraf met elkaar overleggen bij complexe, gelijktijdige operaties. Zo kunnen zij het geheel van de activiteiten op de werf overzien, mogelijke risico’s verkennen, verschillende scenario’s bespreken en afspraken maken over de onderlinge communicatie.

Het voorval in het kort

Op 21 februari 2024 kwam het kraanschip Saipem 7000 tijdens het indokken op de scheepswerf van Damen Shiprepair Rotterdam in de Botlek in aanvaring met het boorplatform Noble Regina Allen. Het kraanschip raakte onder meer vanwege weersomstandigheden uit koers. Een lasser verrichtte op dat moment werkzaamheden op een steiger aan de buitenkant van het boorplatform. Hij raakte bekneld en viel in het water. Het lichaam van het overleden slachtoffer werd ondanks diverse zoekacties pas na ruim drie weken gevonden.

Bekijk het volledige rapport op de onderzoekspagina: Fatale aanvaring met een boorplatform in de Botlek