Klimaatverandering en ESG. Dat waren dé thema’s die centraal stonden tijdens de Insurance Day 2022 die CMS eind juni organiseerde voor een 70-tal relaties uit de verzekerings- en schaderegelingsbranche. Risico’s die zowel vanuit juridisch oogpunt als vanuit de zijde van de verzekeringsbranche, klant en ‘probleemoplossende’ partijen werden belicht. Waarbij als rode draad en overall boodschap kan worden aangemerkt dat “er meer gedacht moet worden in kansen en mogelijkheden dan in risico’s en problemen”.
Adri van der Waart, Global Director Insurance bij Arcadi, voerde aan dat verzekeraars om drie redenen er belang bij hebben bij het gehele spectrum van klimaatgerelateerde zaken. “Ten eerste via beleggingen: aandeelhouders zullen kritisch zijn waar verzekeraars hun vermogen plaatsen. Ten tweede in het verzekeren van klimaatgerelateerde oplossingen, zoals zonnepanelen, windmolens etc. en ten derde in het beperken c.q. beheersen en vergoeden van schades ten gevolge van klimaatontwikkeling, zoals bij overstroming, stormen en neerslag.”
In aanvulling hierop deed hij een oproep aan verzekeraars voor een (pro)actiever schadeherstelbeleid om op die manier de transitie te versnellen. “Door na een calamiteit niet te kiezen voor het herstellen in de oude staat van vóór de schade, maar juist gaan voor meer duurzame, energie-efficiënte oplossingen. Door bij het schadeherstel bijvoorbeeld duurzamer en iets verder van de rivier te herbouwen en/of isolatie, licht, warme pompen en andere elementen die energieconsumptie verlagen, verplicht op te leggen of als optie voor te dragen.”
Jeroen Weurding (Swiss re Corporate Solutions) benadrukte dat klimaatverandering van groot belang is voor de verzekeringsindustrie. “Niet in de laatste plaatst doordat klimaatverandering zich vertaald in zowel de frequentie als de omvang van natuurrampen, zoals stormen, orkanen, hevige hagel- en regenbuiten en overstromingen en andere vormen van wateroverlast . De cijfers over de afgelopen 50 jaar tonen overduidelijk aan dat er niet alleen sprake is van een forse toename van het aantal natuurrampen maar dat door de jaren ook de gemiddelde omvang een opwaartse lijn vertoont. Dat is voor een deel zeker toe te schrijven aan klimaatverandering maar ook aan zaken als de sterk toenemende verstedelijking.”
Cyber en D&O
De Cyberworkshop werd gegeven door de beide CMS-advocaten Leonard Böhmer (tevens partner) en Erik Jonkman, die hun presentatie begonnen met enkele zorgwekkende conclusies op basis van hun ervaringen in de praktijk van alledag. Zo is volgens hen het beveiligingsniveau van getroffen organisaties is in meer dan 90% van de gevallen ‘diep verontrustend’ en is er sprake van afwezigheid van de basics, zoals multi-factor authenticatie, adequate back-ups, logs, veilige configuratie, patchbeheer etc. Ook het kennisniveau bij intermediairs en verzekerden over de werking en reikwijdte van de cyberpolis is dikwijls laag Hun advies: “Verzekeraars, selecteer (veel) strenger aan de poort, manage wel duidelijker de verwachtingen gedurende de aanvraagfase en verbeter je aanbod van pre-breach services. Intermediair, wees kritischer bij het doorlopen van de aanvraagfase: vraag door! En verdiep je in cruciale nuanceverschillen tussen het marktaanbod. Verzekerden, verlaat de illusie dat je de verantwoordelijkheid voor kennis en kunde over digitale veiligheid kunt blijven afschuiven op je omgeving.”
D&O-workshop
Tijdens de D&O-workshop gingen Oskar van de Weijer, advocaat en senior partner bij CMSen Virginie Frémat, Corporate Insurance Specialist bij CMS België, het gesprek aan over wat ESG inhoudt, de aankomende Europese regelgeving en welke risico’s dit met zich meebrengt voor bedrijven, hun bestuurders en financiële dienstverleners
“ Zo blijven schadeclaims niet beperkt tot de bedrijven, maar zijn bestuurders zelf ook meer en meer in het vizier. Niet alleen voor zaken als fraude, omkoping of faillissement maar ook voor het realiseren van onvoldoende CO2 reductie (Shell), greenwashing (KLM), reputatieschade. Niet uitgesloten moet worden dat ook het niet/onvoldoende voldoen aan de ESG criteria grondslag kan zijn voor (collectieve) aansprakelijkheidsclaims”, aldus de sprekers, volgens wie dit voor bestuurders onder meer tot de fiduciaire plicht om het succes van een bedrijf te bevorderen en de plicht om redelijke zorg, vaardigheid en toewijding te betrachten.
Het programma werd gecompleteerd met een verhaal van Barbara Truyers van Climeworks over de revolutionaire oplossing: Climeworks’ Direct Air Capture Technology: een geavanceerd technologisch verfijnd proces waarbij kort gezegd Co2 uit de lucht gehaald en vervolgens wordt opgevangen en gefilterd en uiteindelijk zo’n 300 meter onder de grond wordt opgeslagen, alwaar het na jaren als het ware vergruist en oplost.
Het volledige verslag van CMS’s Insurance Day vindt u hier: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2022/07/RB-3_2022.pdf