Clyde & Co voorspelt voor 2024 stroomversnelling in aantal class actions in de EU, met name zien in cyberaansprakelijkheid en greenwashing-zaken

Nu de EU-richtlijn inzake collectief verhaal (collective redress) van kracht is, wordt een toename van het aantal class actions verwacht, met name voor cyberaansprakelijkheid en greenwashing. Volgend jaar zal waarschijnlijk de eerste echt significante tranche van collectieve schadevergoedingsacties in heel Europa plaatsvinden na de inwerkingtreding van de EU Directive on Representative Actions. “We verwachten een toenemende belangstelling van groepen eisers voor het instellen van vorderingen die voortkomen uit de potentiële systeemrisico’s die de gemoederen van wetgevers, bedrijven en individuen over de hele wereld bezighouden, met name risico’s op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur en cyber.

De EU-richtlijn inzake acties door belangenbehartigers maakt het bijvoorbeeld eenvoudiger voor groepen individuen wier gegevensprivacy is geschonden om collectieve acties in te stellen. De richtlijn en de omzetting ervan in nationale wetgeving maakt het nu met name mogelijk om collectieve schadevergoedingsacties in te stellen. Daarnaast zijn de eerste rechtszaken op basis van artikel 82 van de General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU al in de maak en zullen deze naar verwachting in 2024 worden ingesteld.

Tot nu toe waren de meeste cybergerelateerde zaken in Europa gericht op schade aan de eerste partij, zoals bedrijfsschade. Maar nieuwe rechtszaken voor immateriële schade vormen een nieuw en aanzienlijk risico voor cyberverzekeraars. Het is ook waarschijnlijk dat collectieve acties meer gemeengoed zullen worden voor inbreuken op andere gebieden, zoals beloften op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) en zogenaamde greenwashing-acties. Er bestaan al verschillende mechanismen om bedrijven te verplichten hun duurzaamheidsverslaggeving openbaar te maken, waaronder de EU-richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving. Daarnaast werken de EU-instellingen momenteel aan een richtlijn die bedrijven verplicht om de vrijwillige ‘groene’ claims die ze aan consumenten doen, te onderbouwen.

Deze voorgestelde richtlijn voor ‘groene claims’ en het aanpakken van potentiële greenwashing, naast inspanningen om te voorkomen dat bedrijven ‘greenhushing’ toepassen – het onderrapporteren  van ESG-informatie – zou ook kunnen leiden tot een toename van collectieve schadevergoedingsacties nu een dergelijk mechanisme gemakkelijker beschikbaar is in Europa. Dit zal waarschijnlijk worden aangewakkerd door de steeds grotere aandacht van consumenten voor de ESG- en duurzaamheidsaspecten van de bedrijven waar ze van kopen en mee omgaan, zal dit waarschijnlijk aanwakkeren.