Ciara: Veel schademeldingen maar nog geen zicht op schadelast; Verbond komt vanmiddag met eerste raming

De eerste storm in ons land met een naam – Ciara –  heeft de afgelopen dagen al veel schade aangericht. Veel schademeldingen zijn het gevolg van omgewaaide bomen op huizen en auto’s en van daken afgevallen dakpannen, zo blijkt uit een inventarisatie  van nieuwsberichten in diverse media. Alleen Interpolis maakt al melding van 2.100 schademeldingen. Het Verbond komt vanmiddag met een eerste raming van de schadelast.

Uit voorzorg werden veel rijks- en andere wegen afgesloten vanwege loshangende borden en op de weg gevallen bomen, werden tal van vluchten geannuleerd  en voeren ook de boten van en naar de Waddeneilanden niet uit. In Rotterdam werd aan de rand van het centrum een straat afgesloten en een portiekflat ontruimd omdat een deel van het dak naar beneden dreigde te komen en vanochtend viel in de wijk Katendrecht in de Maasstad een heimachine op een appartementencomplex. Ook zijn er al meerdere vrachtwagens door het stormachtige weer omgevallen. 

Interpolis heeft tot gisteren als 2.100 meldingen gekregen van schade door de storm Ciara. De verzekeraar denkt dat de echte piek van schademeldingen nu wel voorbij is, maar verwacht de komende dagen nog wel meer mensen die door de storm van zondag schade hebben opgelopen. Er zijn vooral veel meldingen van schade aan woningen. Interpolis noemt het opvallend dat er niet veel schades aan auto’s zijn binnengekomen. Er worden vooral meldingen gedaan van omgevallen schuttingen en afgewaaide dakpannen. De meeste komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant.

“De afgelopen twee jaar hebben we niet zo’n storm gehad. De laatste echte storm dateert van januari 2018 maar die was dan ook veel heftiger. Ook qua schades”, aldus de verzekeraar. Hij denkt dat dit jaar veel mensen van te voren al maatregelen hebben genomen, omdat de storm ruim van te voren was aangekondigd. “De storm in Nederland heeft voor het eerst een naam, is breeduit aangekondigd in de media, dus het idee leeft bij Interpolis dat veel mensen preventiemaatregelen hebben genomen”, aldus een woordvoerder

Er zijn vooral veel meldingen van schade aan woningen. Interpolis noemt het opvallend dat er niet veel schades aan auto’s zijn binnengekomen. Er worden vooral meldingen gedaan van omgevallen schuttingen en afgewaaide dakpannen. De meeste komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant.”De afgelopen twee jaar hebben we niet zo’n storm gehad. De laatste echte storm dateert van januari 2018 maar die was dan ook veel heftiger. Ook qua schades”, aldus de verzekeraar. Hij denkt dat dit jaar veel mensen van te voren al maatregelen hebben genomen, omdat de storm ruim van te voren was aangekondigd. “De storm in Nederland heeft voor het eerst een naam, is breeduit aangekondigd in de media, dus het idee leeft bij Interpolis dat veel mensen preventiemaatregelen hebben genomen”, aldus een woordvoerder.

Topdrukte bij Stichting Salvage

Stichting Salvage heeft een druk weekend achter de rug. Afgelopen zondag zijn de Salvagecoördinatoren 67 keer uitgerukt om gedupeerden bij te staan. Van die 67 meldingen waren er 47 het directe gevolg van storm Ciara die over het land trok. SDe eerste stormschade kwam bij Salvage om 13.15 uur binnen en deze bleven binnenstromen tot ongeveer middernacht, toen werd het rustiger. De laatste melding als gevolg van de storm ontvingen wij om 02.00 uur.


De meest voorkomende oorzaak van de Salvage meldingen betrof het afwaaien van dakbedekkingen, 31 in totaal. De overige meldingen betroffen voornamelijk schaden als gevolg van omgewaaide bomen en binnendringen van water als gevolg van de hevige neerslag.Uit onderstaande kaart is duidelijk op te maken dat de meeste stormmeldingen uit Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland kwamen.

De meldingen geven de indruk dat de vele berichtgevingen en waarschuwingen door verzekeraars, brandweer, weerstations etc, er toe hebben geleid dat er veel preventieve maatregelen zijn getroffen. Het lijkt erop dat de kleinere, vaak te voorkomen schaden, hierdoor minder vaak voorkomen dan in voorgaande stormen, aldus de Stichting Salvage.

DEKRA

Ook bij expertisebureaus was het topdrukte. “Ons calamiteitenplan is geactiveerd en vandaag is een groot aantal spoedschades bezocht. Er is nog geen goede inschatting te maken van de te verwachten aantallen. Op basis van info van onze klanten en uit de media lijkt de impact minder groot dan in 2018”, meldt directeur Ronald Pols van DEKRA Claims and Expertise

De brandweer in Nederland heeft in totaal 5071 meldingen gekregen als gevolg van de storm Ciara die zondag en vannacht over ons land raasde. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de 25 veiligheidsregio’s. “Onze mensen hebben alles uit de kast gehaald om de helpende hand te bieden bij de gevaarlijke situaties die zijn ontstaan door bijvoorbeeld omgewaaide bomen, los geraakte dakdelen, omgewaaide schoorstenen en ondergelopen huizen door wateroverlast. De brandweer oefent regelmatig om dit soort incidenten te kunnen oplossen en was dus goed voorbereid. De storm kwam niet onverwachts, onze mensen stonden vanuit 950 kazernes paraat om de meldingen af te handelen”, blikt Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland, terug op de storm.

“Ook het C2000-netwerk, dat vorige week is vernieuwd, heeft zich stabiel en goed gehouden. In een hele korte tijd hebben we met elkaar veel werk verzet om de stormoverlast zoveel mogelijk te beperken.”