Extreem weer in de zomer, waaronder pittige hagelbuien, komt steeds vaker voor in de zomer. “Bij verzekeraars zorgt extreem weer voor de nodige dynamiek: hoe ga je die plotselinge piek in meldingen van schade aan voertuigen in goede banen leiden? CED inventariseerde de bottlenecks en kwam tot een calamiteitenaanpak waarmee een verzekeraar juist bij calamiteiten zijn waarde kan laten zien. “Een unieke propositie die in 5 stappen leidt van hagelbui naar herstel”, zo omschrijft CED het zelf.
Binnen 1 uur in actie: Calamiteiten kun je niet oppakken vanuit reguliere schadeprocessen. Daarom zet CED binnen één uur na het noodweer een separaat klantgericht schadeproces in gang met als doel het snel en effectief verwerken van hagelschades. “CED neemt hierbij de totale regie op schadeafhandeling in de getroffen regio van de verzekeraar over. Om de extra meldingen goed te stroomlijnen, maken we gebruik van de capaciteit van onze alarmcentrale SOS International en gaan we verzekerden in het getroffen gebied proactief benaderen via over hun eventuele schade. Dat doen we via telefoon, e-mail en social media.”
Digitaal is cruciaal: Juist bij een calamiteit met veel vergelijkbare meldingen, is volgens CED ‘straight through processing’ een must. “Met CED Connect gaat alles wat geautomatiseerd kan, ook geautomatiseerd. Verzekerden worden hiermee snel geholpen en de verzekeraar bespaart tot 50 % op de behandelkosten. Cruciaal onderdeel is dat we geheel digitaal het verwachte schadebedrag met een nauwkeurigheid van 95% kunnen benaderen. Alleen bij (vermoedelijke) total loss en uitzonderlijke schades wordt nog fysieke expertise ingezet.”
Speciale intake centers en herstel centers: Direct nadat zich een extreme hagelbui heeft voorgedaan, opent CED speciale intake centers (IC) in en rond de getroffen regio. Hier draait alles om klantgerichtheid. “Onze experts staan verzekerden persoonlijk te woord, voeren de expertise direct uit, bepalen wat er nodig is om het voertuig te herstellen en regelen eventueel vervangend vervoer. Om in korte tijd veel vergelijkbare schades te kunnen herstellen, selecteert CED verschillende hagelherstelcenters, in én buiten Nederland. Verzekerden kunnen in de calamiteiten app real-time zien waar hun voertuig zich bevindt en wanneer ze deze terug kunnen verwachten.”
Van calamiteit naar positief piekmoment: Bart Versteeg, sinds 1 mei operationeel directeur bij CED Mobility, ziet veel kansen voor deze calamiteitenaanpak: “Het bijzondere aan deze propositie is dat het hele proces bijzonder klantgericht is en geheel losstaat van de reguliere schadeafhandeling. Omdat we de totale regie hebben, kunnen we een integrale en digitale aanpak neerzetten die leidt tot optimale efficiency en besparingen tot 50% op de schadebehandelkosten. Met geavanceerde rekenregels, datamodellen, innovatieve hersteltechnieken en herstel buiten de regio kunnen verzekeraars ook nog eens tot 30% op de schadelast besparen. Met de interactieve app, onze proactieve communicatie, snel herstel en de beste mobiliteitsoplossingen komt CED tot opvallend hoge klanttevredenheidscijfers. Zo zorgen we ervoor dat een vervelende calamiteit een positief piekmoment wordt in de tevredenheid van verzekerden.”