Makelaars staan meer onder druk dan ooit, zo blijkt uit het laatste Broker Wellbeing Survey van Ecclesiastical. Het onderzoek, gepubliceerd in de aanloop naar World Mental Health Day, toont aan dat het aantal makelaars met mentale gezondheidsproblemen gerelateerd aan hun werk op het hoogste niveau is sinds het onderzoek drie jaar geleden van start ging.
In 2020 had meer dan de helft (57%) van de makelaars in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een psychisch probleem, maar dit is gestegen tot meer dan twee derde van alle makelaars (68%). Stress (61%), angst (41%) en zich overweldigd voelen (36%) zijn de belangrijkste geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij één op de zeven makelaars (14%) ook aan een depressie lijdt.
De Wellbeing Survey houdt de stressniveaus bij door makelaars te vragen hun stress te beoordelen van 1 tot 10. In de afgelopen 12 maanden is het gemiddelde cijfer gestegen van 5,27 naar 5,42, het hoogste cijfer sinds het begin van het onderzoek. De gemiddelde stressniveaus waren hoger bij nationale makelaarskantoren, terwijl het onderzoek ook een correlatie liet zien tussen stress en leeftijd, waarbij 18- tot 35-jarigen lagere stressniveaus rapporteerden dan makelaars tussen 46 en 55 jaar. Een van de opvallendste bevindingen is dat vrouwelijke makelaars meer stress hebben dan hun mannelijke tegenhangers, met een gemiddelde score van 6,33.
Oorzaken van stress
Zware werkdruk (78%), eisen van klanten (49%), omgaan met regelgeving (45%) en druk om doelstellingen te halen (41%) zijn de grootste oorzaken van stress, zo bleek uit het onderzoek. Bijna een derde van de makelaars (29%) noemde ook bezorgdheid over de COVID als een belangrijke bron van stress voor hen. Uit het onderzoek bleek dat de meeste makelaars (56%) nu voornamelijk op kantoor werken, terwijl een op de vijf (21%) flexibel werkt tussen thuis en kantoor en 23% voornamelijk thuis werkt.
Makelaars hebben meer vertrouwen in het herkennen van de tekenen van een slechte geestelijke gezondheid bij zichzelf: 92% van de makelaars heeft er redelijk of zeer veel vertrouwen in, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Hetzelfde percentage makelaars vindt ook dat ze de middelen hebben om met stress om te gaan. Ze nemen ook minder vrij: slechts 4% van de makelaars die psychische problemen hadden ondervonden, nam de afgelopen 12 maanden vrij om met hun problemen om te gaan.
Een zorgwekkende trend is echter dat minder dan de helft van de makelaars (44%) zich in staat voelt hun psychische problemen te melden. Dit cijfer is sterk gedaald van 74% in 2019 en 56% vorig jaar.Terwijl 77% van de makelaars zegt dat hun organisatie mensen met psychische problemen steunt, voelt slechts 43% zich comfortabel om met hun manager te praten, wat suggereert dat er barrières zijn op managementniveau.
Positieve actie
Het goede nieuws is dat bijna driekwart van de makelaars welzijnsinitiatieven op de werkplek heeft geïntroduceerd om hun mensen te ondersteunen. Een derde van de makelaars zegt zelfs dat de pandemie de aanpak van hun werkgever op het gebied van welzijn heeft verbeterd.
Wellicht niet verrassend is flexibel werken het meest populaire welzijnsinitiatief (45%). Dit werd gevolgd door vertrouwelijke hulplijnen (34%), counselingondersteuning (28%), training in mentale gezondheid voor personeel (28%) en managers (25%) en mindfulness technieken (20%). Een op de tien makelaarskantoren heeft yoga geïntroduceerd om collega’s met een psychische aandoening te ondersteunen.
Een positief teken voor de sector is het bewustzijn van geestelijke gezondheidsproblemen op het hoogste niveau, met een gemiddelde score van 5,84 op tien, een stijging ten opzichte van 5,81 vorig jaar en 5,7 in 2019. Het begrip van geestelijke gezondheid blijft echter nog steeds achter en is gedaald van de 5,36 van vorig jaar naar 5,13.
Ondersteuning van makelaars
Dit jaar heeft Ecclesiastical samengewerkt met Mental Health in Business (MHIB) om een reeks webinars te organiseren om makelaars te ondersteunen bij het omgaan met stress en het opbouwen van veerkracht. De gespecialiseerde verzekeraar biedt makelaars ook een training over geestelijke gezondheid aan. Het managementteam van Ecclesiastical Insurance neemt ook deel aan de training om hun teams beter te kunnen ondersteunen.
Adrian Saunders, commercieel directeur bij Ecclesiastical, zei: “Dit is de derde jaarlijkse Broker Wellbeing Survey en uit ons onderzoek blijkt dat makelaars meer dan ooit onder druk staan. Zware werkdruk en toenemende eisen van klanten, samen met de aanhoudende gevolgen van de pandemie, dragen bij aan een recordaantal stress- en angstniveaus. Zorgwekkend genoeg voelen makelaars zich minder goed in staat om hun zorgen aan hun werkgevers te melden, en slechts twee op de vijf voelen zich op hun gemak om met hun manager te praten, en dit is iets waar bedrijven onmiddellijk iets aan moeten doen.
“Het bewustzijn over geestelijke gezondheid neemt toe en bedrijven introduceren een reeks welzijnsinitiatieven. Bij Ecclesiastical zijn we toegewijd om onze makelaars te ondersteunen en bij te dragen aan het grotere goed van de samenleving, en daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Mental Health in Business om ondersteuning en begeleiding te bieden over hoe je het beste met stress kunt omgaan en veerkracht kunt opbouwen.”