Britse MKB-bedrijven verliezen £1,9 miljard aan inkomsten door vertragingen in de toeleveringsketen

  • Uit de SME Growth Index van Aldermore blijkt dat miljoenen kleine en middelgrote bedrijven het afgelopen jaar inkomsten hebben verloren door problemen met de toeleveringsketen.  3,3 miljoen (60%) kleine en middelgrote ondernemingenhebben het afgelopen jaar te maken gehad met vertragingen in de toeleveringsketen en hebben daardoor gemiddeld £625.000 aan inkomsten verloren, volgens nieuw onderzoek van Aldermore’s SME Growth Index.    Een op de vier mkb-bedrijven die het afgelopen jaar te maken hebben gehad met vertragingen in de toeleveringsketen heeft financiële gevolgen gezien voor hun bedrijf (27%). De vertragingen hebben geleid tot hogere kosten (40%), vertragingen bij bestaande projecten (36%) en moeilijkheden bij het binnenhalen van nieuwe deals (23%). Sectoren die afhankelijk zijn van materialen waren bijzonder kwetsbaar voor deze uitdagingen, waarbij mkb-bedrijven in de groothandel, detailhandel en franchisebranche schatten dat ze vijf keer meer hadden verloren dan het gemiddelde bedrijf. 

    Gebrek aan bewustzijn over de toeleveringsketen brengt mkb-bedrijven in gevaar 

    Meer dan de helft (65%) van de bedrijven is kwetsbaar voor schokken in de toeleveringsketen door een gebrek aan bewustzijn – meer dan een derde van de besluitvormers (36%) is alleen op de hoogte van hun directe zakelijke klanten en leveranciers, en 29% geeft toe helemaal geen kennis van hen te hebben. 

  • Een aanzienlijk aantal bedrijven onderneemt echter actie als gevolg hiervan. 58% van de bedrijven heeft een volledige controle van de toeleveringsketen uitgevoerd of heeft noodplannen opgesteld om toekomstige verstoringen tot een minimum te beperken en vooruit te plannen mochten er problemen ontstaan. 

    Tim Boag, Group Managing Director van Business Finance bij Aldermore, licht toe: “Problemen met de toeleveringsketen kunnen de groei van MKB-bedrijven belemmeren en beperken hun vermogen om betrouwbaar te leveren aan hun klanten voor bestaande projecten of nieuwe kansen na te streven. Nu vertragingen nog steeds de krantenkoppen halen en een impact hebben op de winst, is het belangrijk voor elke bedrijfsleider om na te gaan of er kwetsbaarheden zijn die hen blootstellen. Dit kan gedaan worden door middel van een supply chain audit of de ontwikkeling van een noodplan. 

Hij vervolgt: “Dit zal helpen om sterkere relaties en duidelijkere communicatie op te bouwen, zodat bedrijven snel kunnen reageren als ze op de hoogte worden gebracht van veranderingen die van invloed kunnen zijn op hun toeleveringsketen. Met de huidige achtergrond van economische onzekerheid moeten MKB-ers stappen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen ongewenste schokken.