Brandbeveiliging: GDV-richtlijnen ondersteunen recyclingbedrijven met riskmanagement

Het aantal branden in recyclingbedrijven en afvalinzamelvoertuigen neemt toe, niet in de laatste plaats door verkeerd weggegooide lithium-ionbatterijen. De GDV waarschuwt voor aanzienlijke brandschade en roept op tot meer preventie. Met een nieuwe richtlijn voor brandbeveiliging wil de verzekeraarsorganisatie helpen om de risico’s gemakkelijker in te schatten en recycling- en afvalverwerkingsbedrijven helpen om risico’s in een vroeg stadium te identificeren en gericht te minimaliseren.

“Als een batterij wordt geplet, bijvoorbeeld in de afvalpers, kan deze ontbranden – en zo een gevaar vormen voor het personeel en de installatie,” zegt Anja Käfer-Rohrbach, plaatsvervangend algemeen directeur van GDV. “Met de nieuwe gids bieden we bedrijven concrete hulp over hoe ze zich qua organisatie en technologie beter kunnen aanpassen aan dit groeiende risico – met het oog op verzekeringsdekking, maar bovenal op veiligheid in de dagelijkse werkzaamheden.”

Brandgevaar door accu’s en batterijen: Beleid is nodig

Een bijzonder risico wordt gevormd door e-sigaretten voor eenmalig gebruik, de zogenaamde vapes, die vaak bij het huishoudelijk afval worden gegooid, inclusief de permanent geïnstalleerde batterijen. Volgens het Bundesverband der Deutschen Abfallwirtschaft, Wasser- und Recyclingindustrie (BDE) zijn er in heel Duitsland tot 30 branden per dag die worden veroorzaakt door verkeerd weggegooide accu’s of oplaadbare batterijen. GDV ziet daarom niet alleen een plicht voor consumenten en bedrijven, maar benadrukt ook de verantwoordelijkheid van politici.

“Onze buren in Frankrijk en België hebben vapes voor eenmalig gebruik al verboden. De EU is van plan om deze producten tegen 2026 uit te bannen, maar in Duitsland is er tot nu toe nog niets gebeurd,” zegt Käfer-Rohrbach. “De Bondsraad heeft al de weg vrijgemaakt voor een verbod en de nieuwe regering moet nu snel handelen. Batterijen mogen überhaupt niet in het restafval terechtkomen.”

Bedrijven moeten investeren in brandbeveiliging

Om de brandbeveiliging en -veiligheid te versterken, moeten bedrijven niet wachten tot er effectieve regelgeving is, maar nu investeren. De richtlijnen van GDV zijn dan ook specifiek gericht op bedrijven in de afvalverwerkingsindustrie en op industriële en commerciële bedrijven met een vergelijkbaar risicoprofiel. “Verzekeraars zijn partners in preventie”, zegt Käfer-Rohrbach. “Wij brengen onze expertise uit schade-ervaring actief in. Als je vroegtijdig handelt, waarborg je niet alleen de lopende activiteiten, maar ook de verzekerbaarheid in de toekomst.”

Nauwe afstemming met de betreffende verzekeraar is essentieel: Bedrijven moeten samen met hun verzekeraar preventieve maatregelen plannen en implementeren om risico’s op maat te beschermen.

Download https://shop.vds.de/publikation/vds-2517