Tijdens de BOB-campagne deze winter zijn alle records gebroken. Nooit eerder werden zoveel bestuurders onderworpen aan een blaastest. Meer dan 600 000 controles werden uitgevoerd. Het percentage positieve bestuurders lag met 1,2 % nooit zo laag. Vorig jaar blies nog 1,6% van de bestuurders positief en 10 jaar geleden 2,8%, meldt het Vias Institute, het kennisinstituut van de Belgische verzekeraarsorganisatie Assuralia.
De positieve trend tijdens de BOB-campagnes is volgens het kennisinstituut al enkele jaren merkbaar. De betrokkenheid (en media-aandacht) rond de positieve tests van verschillende Bekende Vlamingen onder invloed van alcohol eind 2024 hebben mogelijk een rol gespeeld tijdens deze campagne.
De BOB-campagne is deze winter gestart op vrijdag 29 november en eindigde op vrijdag 3 februari. In totaal hebben 605.759 bestuurders moeten blazen tijdens de 9 weken van deze campagne. Dat komt neer op een gemiddelde van 9.300 blaastests per dag. In totaal was er een stijging van het aantal controles met 30% ten opzichte van de BOB-wintercampagne vorig jaar (461 851 controles).
1,2 % van de bestuurders positief
7.360 bestuurders bliezen positief, ofwel 1,2% van alle gecontroleerde personen. (10 jaar geleden, tijdens de wintercampagne 2013-2014 blies 2,8% van de gecontroleerde bestuurders positief.) In Vlaanderen zelfs minder dan 1% positief, bijna 45% meer testen dan vorig jaar/ Vorig jaar was dat 1,6% en twee jaar geleden 1,9%. Sinds de start van de BOB-campagnes in 1995 lag het percentage positieve bestuurders nooit zo laag.
In België is de wettelijke alcohollimiet nog altijd 0,5. Tijdens deze BOB-campagne zaten 2 op de 3 bestuurders die positief bliezen, zelfs boven de 0,8 ‰. Dat betekent dat degenen die gepakt worden met alcohol achter het stuur, vaak veel te veel gedronken hebben.
1 op de 10 bestuurders was positief bij een letselongeval
Het percentage positieve bestuurders verschilt naargelang het tijdstip en de omstandigheden van de controle. Het percentage positieve bestuurders bij een letselongeval ligt sowieso wel hoog. Na een letselongeval blaast iets meer dan 10% van de bestuurders positief. Dat toont aan dat het risico op een ongeval stijgt met het alcoholgehalte.
Vias institute zeft tevreden te zijn met deze historische resultaten van de campagne 2024-2025. Bijna 99% van de bestuurders hebben begrepen dat rijden en drinken niet samengaan. De media-aandacht voor de ongevallen en de positieve testen van enkele Bekende Vlamingen hebben mogelijk een impact gehad en mensen ervan overtuigd om niet te drinken en te rijden.
BOB viert in 2025 zijn 30ste verjaardag. De nieuwe regering heeft in zijn regeerakkoord ook extra maatregelen aangekondigd in de strijd tegen rijden onder invloed. Zo moeten bestuurders die in de afgelopen drie jaar jaar minstens twee keer positief hebben getest, worden doorverwezen naar de politierechtbank. Ook wordt een alcoholslot verplicht als de bestuurder in drie jaar minstens twee keer bij een controle betrapt wordt met een promillage van minstens 0,8. Daarnaast komt er een geïntegreerde databank om het aantal alcoholtests van de politie te monitoren