Blog IFV: leren van parkeergaragebranden

Door de kennisbasis over branden in parkeergarages te versterken kan de brandweer steeds veiliger en adequater optreden, stellen Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde, en Tom Hessels, onderzoeker Energie- en transportveiligheid. 

Branden in parkeergarages komen weliswaar niet heel vaak, maar toch ook niet zelden voor. Uiteraard moeten deze branden bestreden worden vanwege hun impact op de omgeving, bijvoorbeeld op een bovenliggend woongebouw. Het bestrijden van dit type branden is echter vaak complex, en wordt alleen maar complexer, door een toenemend gebruik van kunststoffen en lichte metalen in auto’s en de elektrificatie van het wagenpark. 

Buitenverkenning is lastig

Waarom zijn branden in parkeergarages zo moeilijk om te bestrijden? Als we kijken naar de Basisprincipes van brandbestrijding zal de brandweer als eerste een buitenverkenning uitvoeren om drie vragen te beantwoorden:

  1. Is bekend waar de brand zit?
  2. Is de brand (van buitenaf) bereikbaar
  3. Is er voldoende koelend vermogen? 

Vaak kan er bij parkeergaragebranden nog wel voorzien worden in voldoende koelend vermogen. Het uitvoeren van een degelijke buitenverkenning is echter, zeker bij ondergrondse parkeergarages, vaak lastig. Als de parkeergarage dan ook nog eens volstaat met dikke, zwarte rook is het vrijwel onmogelijk te bepalen waar de brand zich bevindt. Ook zijn de aanvalswegen vaak lang en lastig, waardoor deze branden niet eenvoudig van buitenaf bereikbaar zijn.

Kennis over brandverloop is beperkt

Daarnaast is de kennis over het brandverloop in parkeergarages in de praktijk vrij beperkt. Er zijn simulaties beschikbaar, er is literatuur over dit onderwerp, maar de vraag blijft opkomen of de theoretische aannames die in simulaties worden gedaan voor parkeergaragebranden wel kloppen. In de beperkte casuïstiek zien we namelijk dat het brandverloop in de praktijk regelmatig verschilt van dat wat wordt gesuggereerd door de theorie. En met het stellen van de vraag of theorie en praktijk verschillen, rijst ook de vraag: kloppen onze brandpreventieve uitgangspunten dan nog wel? 

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk theorie en praktijk goed aan elkaar te koppelen. We willen weten hoe het brandverloop in parkeergarages is om daarmee zowel de brandbestrijdingstactieken als de theorie verder te kunnen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om praktijkcasussen van branden in parkeergarages te verzamelen en hiermee een dossier aan te leggen. Dit kunnen wij niet alleen: hiervoor moeten we nauw samenwerken met de Teams Brandonderzoek en met de kennisregisseurs uit de regio’s. De regio’s zitten namelijk, letterlijk en figuurlijk, dicht op de incidenten. Gelukkig is de samenwerking de laatste jaren steeds verder versterkt. De Brandweeracademie ondersteunt waar gewenst de regio’s bijvoorbeeld bij het opstellen van de onderzoeksvragen of het tegenlezen van een rapport. 

Brand in parkeergarage in Oosterhout

Een prachtig voorbeeld van deze samenwerking is het onderzoeksrapport van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant naar de brand in een parkeergarage onder een wooncomplex in Oosterhout. Deze brand, waarbij 6 voertuigen in een ondergrondse parkeerkelder uitbrandden, had tot gevolg dat 28 bovenliggende woningen maandenlang onbewoonbaar waren. [1] Door hierin gezamenlijk op te trekken is een voor brandweercollega’s leerzaam rapport verschenen. 

Trends ontdekken

Met dit soort rapporten versterken wij onze kennisbasis over branden in parkeergarages, wat ons de mogelijkheid biedt om eventuele trends te ontdekken in deze branden. Op basis daarvan kunnen we steeds beter de vraag beantwoorden of theorie en praktijk op elkaar aansluiten. Uiteindelijk kunnen we daarmee binnen de brandweer preventie en repressie verder versterken en het onderwerp stukje bij beetje minder complex te maken, met als voornaamste doel dat onze brandweercollega’s steeds veiliger en adequater kunnen optreden bij parkeergaragebranden.


[1] Het Incidentonderzoeksrapport Brand parkeerkelder Residentie Stadhouders Veste vindt u op de  website van IFV..