Bijna driekwart van Senior Global Financial Services Professionals verwacht dat het risico op financiële criminaliteit in 2025 zal toenemen

Meer dan 71% van de leidinggevenden in de financiële en professionele dienstverlening verwacht het komende jaar een toename van de risico’s op financiële criminaliteit. Cyberbeveiligingsbedreigingen en datalekken staan bovenaan de lijst van risicofactoren, aangehaald door 68% van degenen die een toename verwachten.  De helft (49%) van de respondenten zegt dat het bijhouden van veranderende regelgeving de grootste uitdaging is bij het naleven van sancties en slechts een derde (33%) van de professionals voelt zich “zeer goed voorbereid” om geopolitieke risico’s in de komende 12 maanden aan te pakken.Dat zijn enkele uitkomsten uit het 2025 Financial Crime Report van Kroll, leverancier van wereldwijde financiële en risicoadviesoplossingen. Het rapport benadrukt cyberbeveiliging, AI, complexiteit van regelgeving, geopolitiek en sancties als belangrijke kwesties in de strijd tegen fraude en financiële criminaliteit in 2025.

 Cyberbeveiliging leidt de lading in risicoblootstelling

Bedreigingen op het gebied van cyberbeveiliging zijn een groeiende trend in de afgelopen jaren, en de gegevens laten zien dat de bezorgdheid toeneemt en de perceptie van AI in de naleving van financiële criminaliteit verschuift.Meer dan twee derde (68%) van de professionals in de financiële dienstverlening die verwachten dat het risico op financiële criminaliteit het komende jaar zal toenemen, ziet cyberbeveiliging als de grootste risicobepalende factor en bijna de helft van de organisaties (49%) verwacht te investeren in AI-oplossingen als onderdeel van hun inspanningen om financiële criminaliteit aan te pakken’

Slechts een vijfde (20%) van de respondenten is echter van mening dat AI een ‘zeer positief’ effect heeft gehad op hun compliance-raamwerk voor financiële criminaliteit,  een daling ten opzichte van 37% in 2023. Meer dan een kwart (27%) van de organisaties heeft AI en machine learning als een vast onderdeel van hun complianceprogramma’s voor financiële criminaliteit, meer dan in 2023 (24%). AI wordt voornamelijk gebruikt om verdacht gedrag te identificeren (63%), gevolgd door netwerkanalyse (54%) en het identificeren van risicosignalen (44%), omdat bedrijven hun detectiecapaciteiten willen verbeteren.

Veranderende regelgeving zorgt voor bezorgdheid

Financiële en professionele dienstverleners bereiden zich voor op meer handhaving van regelgeving en veranderende compliance-uitdagingen in 2025 – maar een aanzienlijk deel heeft geen vertrouwen in hun vermogen om zich aan te passen, met name op het gebied van sancties.

–      Bijna de helft van de respondenten (49%) zegt dat het bijhouden van veranderingen in de regelgeving de grootste uitdaging is bij de naleving van sancties, tegenover een derde (34%) in 2023.

  • Wereldwijd zegt iets minder dan twee op de vijf (39%) senior financiële professionals dat ze “veel vertrouwen” hebben in de capaciteiten van hun organisatie om sancties te screenen, waarbij het Verenigd Koninkrijk (34%) achterblijft bij het wereldwijde gemiddelde.
  • 37% van de organisaties screent volledig intern, maar het gebruik van een derde partij (34%) en hybride aanpak (28%) worden steeds gebruikelijker.

Geopolitieke risico’s hoog op de agenda

2024 was een jaar van opmerkelijke geopolitieke gebeurtenissen en 2025 is al begonnen met aantoonbaar meer verstoring dan vorig jaar. Organisaties houden hier inderdaad rekening mee in hun voortdurende compliance-inspanningen.

  • Vooruitblikkend tot 2025 zegt slechts een derde (33%) van de respondenten dat ze ‘zeer goed voorbereid’ zijn om geopolitieke risico’s in de komende 12 maanden aan te pakken en slechts 38% heeft “veel vertrouwen” in het vermogen van hun financiële complianceprogramma om opkomende geopolitieke bedreigingen te detecteren.
  • Van degenen die er minder dan ‘veel vertrouwen’ in hebben dat hun programma in staat is om hun toeleveringsketens te beoordelen op bedreigingen, noemt meer dan de helft (56%) van de wereldwijde respondenten cybercriminaliteit de grootste uitdaging voor hun programma’s in 2025. Daarna volgen politieke instabiliteit (35%) en geopolitieke risico’s (26%).
  • De verzekeringssector lijkt in het bijzonder blootgesteld aan geopolitieke uitdagingen, met bijna drie vijfde (58%) van de professionals die hun bezorgdheid uiten over mogelijke nieuwe economische en financiële sancties.

David Lewis, Managing Director Investigations, Diligence and Compliance bij Kroll: “Van cyberbeveiligingsbedreigingen tot geopolitieke onzekerheid, bedrijven in 2025 worden geconfronteerd met een ongelooflijk complexe risico-omgeving. De veranderende aard van risicoanalyse betekent dat van bedrijven wordt verwacht dat ze op de hoogte blijven van een verscheidenheid aan risicofactoren, maar dit wordt steeds moeilijker naarmate illegale actoren sneller nieuwe trucs en tools ontwikkelen.

Wat gemeten wordt, kan gemanaged beheerd worden, zoals het gezegde luidt, en ons Financial Crime Report 2025 is bedoeld om compliance- en beveiligingsteams een betere meting te geven van de risico’s waar ze vandaag de dag mee te maken hebben. Bedrijven die hun inspanningen het beste kunnen richten op dit veranderende landschap zullen degenen zijn die slagen, zelfs nu de vooruitzichten voor financiële criminaliteit met het jaar zorgwekkender worden.”

Brent Tomlinson, Co-President Risk Advisory bij Kroll, zegt: “Het is een zorgwekkende, maar niet verrassende onthulling dat geavanceerde leiders op het gebied van financiële risico’s en compliance zich minder dan ooit voorbereid voelen om de toenemende risico’s op financiële criminaliteit in de huidige complexe wereldwijde omgeving te voorkomen en te beperken. We hebben te maken met een geopolitiek landschap van toegenomen macro-onzekerheid, agressievere dreigers en verminderde voorspelbaarheid van regelgeving. Hoewel we nog moeten afwachten wat dit jaar precies in petto zal hebben, blijft financiële criminaliteit een groot wereldwijd probleem en professionals in alle sectoren zullen het beste van zichzelf moeten geven en moeten samenwerken met experts op het gebied van risicoanalyse, besluitvormingsondersteuning en risicobeperkingsplannen als ze hun bedrijf willen beschermen en laten groeien.”