Bij toenemende drukte in steden stijgt het gevoel van onveiligheid bij fietsers aanvankelijk sneller dan het werkelijke risico

Fietsers in dichtbevolkte stedelijke omgevingen voelen zich bij toenemende drukte vaak onveilig, maar dit gevoel loopt niet per se gelijk op met een verhoogd risico op ongevallen. Dat blijkt uit een studie van dr. Teun Uijtdewilligen en dr. Gert Jan Wijlhuizen samen met onderzoekers van de Universiteit Twente, recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Accident Analysis & Prevention.

De onderzoekers combineerden ongevalsgegevens met de resultaten van een vragenlijstonderzoek, waarin fietsers keuzes maakten tussen hypothetische fietsroutes. Naarmate het aantal fietsers en motorvoertuigen toeneemt, blijft het daadwerkelijke ongevalsrisico aanvankelijk relatief laag, terwijl fietsers wel meer onveiligheid ervaren.Dat verschil tussen gevoel en feitelijk risico lijkt in eerste instantie op het bekende safety-in-numbers-effect, waarbij drukte tot relatief meer veiligheid leidt. Maar de studie laat zien dat dit effect grenzen heeft: bij hoge volumes nemen ook de daadwerkelijke risico’s toe.

Het onderzoek onderstreept volgens SWOV het belang van zowel de ervaren als de objectieve verkeersveiligheid — én van de verschillen daartussen. Beleidsmakers wordt aangeraden om beide gegevens mee te nemen bij het ontwerpen en evalueren van fietsinfrastructuur.

Links

Lees het wetenschappelijk artikel (Engelstalig) https://swov.nl/nl/publicatie/exploring-relationship-between-cyclists-perceived-unsafety-crash-risk-and-exposure-dutch