De Belgische regering is de straffen voor dodelijke verkeersongevallen veroorzaakt door een ernstige fout van de bestuurder aanzienlijk aan het verscherpen. Wat voorheen bekend stond als een “dodelijk verkeersongeval” zal nu “doodslag in het verkeer” worden genoemd, om de ernst van de overtreding weer te geven. De maximumstraf voor dit misdrijf wordt verdubbeld, van vijf naar tien jaar. De verandering volgt op een petitie van Nathalie Motte en Rinaldo Pontello, van wie de 24-jarige dochter Romane om het leven kwam bij een verkeersongeval veroorzaakt door een bestuurder onder invloed.
De wijziging van het Wetboek van Strafrecht erkent dat handelingen die de dood tot gevolg hebben door grove nalatigheid niet toevallig zijn, maar opzettelijk. Als gevolg hiervan zal de term “doodslag in het verkeer” “dodelijk verkeersongeval” vervangen.
Hoewel het Comité voor de Hervorming van het Strafrecht aanvankelijk het gebruik van de term “doodslag” had afgeraden, omdat deze over het algemeen voorbehouden is aan moorden met voorbedachten rade, besloot minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) de term “doodslag in het verkeer” te gebruiken, wat een gangbare uitdrukking is geworden.
Afschrikkende maatregelen en straffen
Minister Verlinden benadrukt dat deze verandering een sterk signaal is over de inzet van de regering voor de verkeersveiligheid. Het is bedoeld om roekeloos rijgedrag te ontmoedigen en overtreders verantwoordelijk te houden voor de gevolgen van hun daden. De wijziging voorziet ook in zwaardere straffen in aanwezigheid van verzwarende factoren, zoals het gebruik van alcohol of drugs, rijden zonder geldig rijbewijs of het niet gehoorzamen van verkeerslichten.
De maximumstraf zal nu tien jaar zijn, in plaats van vijf, en de boetes zullen stijgen van 2.000 euro naar 16.000 euro. De verandering weerspiegelt de toewijding van de regering aan gerechtigheid voor slachtoffers en hun families die onmetelijke verliezen hebben geleden als gevolg van roekeloos rijgedrag. Organisaties zoals Ouders van Verongelukte Kinderen verwelkomen dit besluit en pleiten voor alternatieve straffen zoals educatieprogramma’s rond verkeersveiligheid om overtreders te rehabiliteren en veiliger rijgedrag te promoten.
Alarmerend cijfermateriaal over rijden onder invloed
Alarmerende statistieken over alcoholgerelateerde verkeersongevallen onderstrepen de dringende behoefte aan strengere straffen. Bijna 4.000 ongevallen met dronken bestuurders zorgen volgens verkeersinstituut Vias in 2023 voor meer dan 4.800 slachtoffers. Dit onderstreept de noodzaak om inspanningen te blijven leveren om rijden onder invloed te bestrijden en verkeersveiligheid voor iedereen te garanderen.
Bron: business am.be