Bart van den Elshout (ONE Expertise): “Eenpitters en kleine bureaus hebben wel degelijk toekomst”


Het wordt al tientallen jaren ‘geroepen’ in de verzekerings- en schaderegelingsmarkt: ‘eenpitters en kleine expertisebureaus hebben geen toekomst’ en ‘schaalvergroting is noodzaak’. Toch laat de praktijk van alledag zien dat in de expertisebranche eenmansbedrijven en kleine(re) expertisebureaus zich jarenlang succesvol staande weten te houden in een dynamische, turbulente en concurrentievolle markt.  Eén van hen is Bart van den Elshout, bijna 30 jaar als expert actief en sinds tien jaar vanuit zijn woonplaats Tiel als eenmansbureau onder de naam ONE Expertise BV. In een interview in de onlangs verschenen Risk & Business Magazine houdt jij een warm pleidooi voor de voordelen van  eenmans- en andere kleinere expertisebureaus.

 “Criticasters voeren vaak onvoldoende continuïteit als reden aan om geen zaken te doen met eenpitters/kleine bureaus en dat kan op zich een plausibel goed argument zijn, tenzij zij voor een goede back up hebben gezorgd. Ik heb daarover afspraken gemaakt met een groot expertisebureau. Mocht mij wat overkomen, dan gaan de dossiers direct over naar dat bureau.” . Zijn allergrootste wens blijft echter dat er bij verzekeraars, makelaars en andere opdrachtgevers meer oog komt voor de kwaliteit, passie, betrokkenheid en gedrevenheid van eenpitters en kleine expertisebureaus. “Door hen uit te sluiten, doen zij zichzelf tekort.”

Voordelen 

Gevraagd naar de voordelen van een eenmansbureau, antwoordt Bart: “Voor een expert is dat in de eerste plaats dat je alles zelf kunt bepalen: je manier van werken, wat je wel en niet aanneemt en voor wie je werkt. Maar ook voor opdrachtgevers zie ik grote voordelen. Ik ben er, zonder de grotere expertisebureaus tekort te doen, van overtuigd dat eenpitters en kleinere bureaus sowieso zeer gedreven, intensief, service- en klantgericht en met meer passie te werk gaan. Daarnaast kunnen zij altijd snel handelen. En last but not least door het ontbreken van overhead bovenal een lagere kostprijs hebben. Kortom, ik denk dat de in dat kader kritische opdrachtgevers kansen laten liggen door geen gebruik te maken van eenmans- en andere kleinere expertisebureaus, vooral omdat ook bij die groepen voldoende, specialistische know how, ervaring en kwaliteit aanwezig is.” 

 Verhard 

Bart loopt inmiddels zo’n 30 jaar mee in het expertisewereldje. In hoeverre is het vak veranderd? Zijn antwoord: “Geheel in de lijn van de samenleving is ook binnen de expertisemarkt de manier van werken verhardt. Niet zozeer in de samenwerking met verzekeraars en andere opdrachtgevers, maar meer in de contacten met gedupeerden. De onderlinge verhoudingen zijn onvriendelijker en agressiever geworden. Dat heeft alles te maken met het feit dat het in ons vak altijd om geld gaat en dat dus de financiële belangen veelal groot zijn.” 

Daarentegen noemt hij als positieve veranderingen dat  in de  loop der jaren de kwaliteit van de schade-experts toegenomen. “Daar heeft de door het NIVRE verplicht gestelde Permanente Educatie zeker haar steentje aan bijgedragen, al mag die PE naar mijn mening best naar een nóg hoger niveau gebracht worden”, aldus Bart, die als andere  positieve verandering noemt dat hij bij zijn eigen opdrachtgevers waarneemt dat er meer en meer belang aan de kwaliteit van de schade-expertise wordt gehecht. ”Een verheugende ontwikkeling, want een goede schaderegeling zorgt voor tevreden klanten, juist ook voor verzekeraars.”

Toekomst

Over de toekomst van het expertisevak zegt hij: “Ik ben ervan overtuigd dat er altijd vraag zal blijven naar een deskundige, objectieve schaderegeling. Desalniettemin baart de toekomst van ons vak mij eerlijk gezegd enigszins wat zorgen, met name wat de instroom van nieuwe aanwas in ons vak betreft en zeker in combinatie met de vergijzing van het expertisekorps. Ik hoor ook geregeld bij verzekeraarshuizen dat men zich zorgen maakt of er ook over vijf tot tien jaar voldoende gekwalificeerde schade-experts zijn om de schades bij hun verzekerden te kunnen expertiseren.”

Er worden volgens hem weliswaar door expertisebureaus nu al de nodige inspanningen verricht om jongeren en andere zijinstromers te enthousiasmeren voor het expertisevak, maar of dat voldoende is zal de tijd leren. “Iedereen die als schade-expert werkt weet wat voor prachtig, uitdagend en afwisselend werk we hebben, maar daarbuiten is ons vak volstrekt onbekend.  We missen helaas de glans die bijvoorbeeld het beroep van advocaat bij de buitenwacht wel heeft.”

Lees hier voor het volledige artikel: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2023/02/RB-1_2023.pdf