Geestelijke gezondheid komt nog steeds veel voor in de huidige samenleving, terwijl bijna een derde van de wereldbevolking momenteel leeft met psychische stoornissen (32%), een cijfer dat al drie jaar stabiel is. Vooral jongvolwassenen worden hierdoor getroffen: 44% geeft op dit moment aan een psychische aandoening te hebben, zo blijkt uit de meest recente editie van AXA’s Mind Health Report dat deze week is gepubliceerd.
Andere uitkomsten zijn dat iets meer dan de helft (52%) van de jongvolwassenen aangeeft dat veelvuldig gebruik van sociale media en digitale apparaten een negatieve invloed heeft op hun geestelijke gezondheid. Een zelfde percentage van de respondenten zou willen dat hun bedrijf ondersteuning biedt op het gebied van geestelijke gezondheid.
–In kaart brengen problemen
In een tijd waarin het mentale welzijn van individuen geen tekenen van verbetering lijkt te vertonen, publiceert AXA haar vijfde rapport over geestelijke gezondheid, dat werd uitgevoerd in samenwerking met IPSOS. Het doel van AXA’s Mind Health onderzoek is om problemen op het gebied van geestelijke gezondheid en welzijn in de wereldwijde samenleving te identificeren, zodat er oplossingen kunnen worden ontwikkeld om deze te verminderen. Er werden 16.000 respondenten uit 16 landen in Europa, Azië en Amerika ondervraagd. “Dit jaar zijn er weliswaar meer bronnen van angst, vooral onder jongeren, maar preventieve acties van bedrijven en maatregelen zoals de Mind Health Self-Check kunnen helpen om deze problemen te begrijpen en te beperken”, aldus het rapport.
De werkomgeving lijkt de grootste tol te eisen van de geestelijke gezondheid van jongere mensen. Terwijl bijna een kwart (23%) van alle werknemers zich wel eens ziek heeft gemeld vanwege psychische problemen, stijgt dit cijfer onder jonge werknemers tot 38%. Bijna tweederde (62%) van de werknemers tussen 18-44 jaar gaf aan dat geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning door hun werkgever belangrijk is bij hun beslissing om op hun werkplek te blijven.Wereldwijd richten de zorgen zich op drie grote thema’s, die voornamelijk voortkomen uit het dagelijks leven: financiële instabiliteit en baanonzekerheid (53%) en een onzekere toekomst in een snel veranderende wereld (53%). De voortdurende blootstelling aan negatief nieuws (45%) is ook een punt van zorg.
Economische impact
De economische impact is duidelijk. Voor de landen en gebieden in het onderzoek worden de kosten van geestelijke gezondheid op het werk geschat op $ 2,7 biljoen dollar, gemiddeld 4,4% van hun BBP. Geestelijke gezondheidsproblemen zijn grotendeels te voorkomen met toegankelijke en uitgebreide ondersteuning. Meer dan 50% antwoordde dat bedrijfsgerichte initiatieven en voordelen op het gebied van geestelijke gezondheid, zoals bedrijfsbrede cursussen voor eerste hulp bij geestelijke gezondheid, hun betrokkenheid bij het werk zouden beïnvloeden.
Op dit moment zouden slechts vier op de tien mensen professionele hulp zoeken als het werk hun mentale welzijn zou beïnvloeden. Bijna 70% denkt dat ze hun toevlucht kunnen nemen tot familie, vrienden of collega’s als ze psychologische steun nodig hebben. AXA Frankrijk heeft bijvoorbeeld een intern netwerk van 100 werknemers opgezet om als eerstehulpverleners op het gebied van geestelijke gezondheid op te treden naar collega’s toe
Deze factoren wegen ook op de werkende bevolking, van wie de geestelijke gezondheid niet lijkt te verbeteren. Zorgen over het salaris (54%), werkdruk en deadlines (52%) en de balans tussen werk en privéleven (51%) hebben een grote invloed op het welzijn van werknemers. Het aantal mensen dat zich ziek meldt om psychische redenen blijft stijgen: 27% van de werknemers geeft aan het afgelopen jaar verlof te hebben opgenomen om psychische redenen (+4 punten ten opzichte van 2023), en dat aantal stijgt tot 42% onder jongvolwassenen. Volgens de Datascope 2025 van AXA Frankrijk is geestelijke gezondheid de belangrijkste oorzaak van langdurig ziekteverzuim.
Onder jongvolwassenen wordt de situatie met name verslechterd door overmatig gebruik van sociale media en digitale apparaten: meer dan de helft (52%) van hen gelooft dat dit overmatig gebruik invloed heeft op hun welzijn. Ondertussen wendt bijna een op de twee jongvolwassenen zich tot digitale bronnen voor advies. Om in deze behoefte te voorzien en bewustwording en actie aan te moedigen, heeft AXA de Mind Health Self-Check ontwikkeld, een gratis en anonieme online tool die voor iedereen toegankelijk is en een persoonlijke score geeft op het gebied van geestelijke gezondheid. Dit platform is een essentiële eerste stap, aangezien mensen die zich goed geïnformeerd voelen over geestelijke gezondheidsproblemen meer kans hebben om zich goed te voelen.
Tegen deze achtergrond spelen werkgevers een cruciale rol in het verbeteren van de geestelijke gezondheid van hun werknemers. Door zichzelf te positioneren als hoofdrolspelers in de oplossing, kunnen ze een omgeving bieden die vooruitgang mogelijk maakt. 52% van de respondenten zou willen dat hun bedrijf ondersteuning biedt op het gebied van mentale gezondheid, terwijl slechts 47% hier momenteel gebruik van maakt.
Patrick Cohen, Chief Executive Officer van AXA European Markets & Health: “Werkgevers kunnen een verschil maken door oplossingen te bieden en te investeren in de geestelijke gezondheid van hun werknemers. Werkomgevingen die de geestelijke gezondheid bevorderen en hun mensen ondersteunen met oplossingen voor preventie en herstel, hebben veel meer kans om het ziekteverzuim terug te dringen, teambetrokkenheid te creëren en hun talenten te behouden.”