Atradius: Het aantal insolventies stijgt dit jaar wereldwijd met 26%

Volgens Atradius zal het aantal faillissementen dit jaar wereldwijd met 26% stijgen, waarbij verschillende Europese landen waarschijnlijk het zwaarst zullen worden getroffen, aangezien de gevolgen van Covid-19 uiteindelijk een grote impact zal hebben op het totale aantal faillissementen. Dit zou volgen op een daling van het aantal insolventies met 14% vorig jaar, toen regeringen fiscale maatregelen en wijzigingen in het faillissementsregime introduceerden om bedrijven te beschermen tegen faillissementen. Atradius voegde er aan toe dat analyse van de cumulatieve groei van het aantal faillissementen laat zien dat het aantal faillissementen eind dit jaar in vrijwel alle landen hoger zal zijn dan in 2019.

Australië zal naar verwachting de grootste stijging van het aantal faillissementen laten zien in 2021, aangezien het op 1 januari 2021 vóór de meeste andere landen terugkeerde naar de normale faillissementsprocedures, nadat het erin was geslaagd om het ergste gevolgen van Covid-19 te vermijden. Volgens Atradius zullen Frankrijk (+ 85%), Singapore (+ 75%), Oostenrijk (+ 73%) en België (+ 61%) dit jaar het zwaarst getroffen worden door insolventies. Andere Europese landen zullen ook worden getroffen. Het aantal insolventies in het VK zal naar verwachting met 56% toenemen, in Spanje met 49%, in Italië met 48% en in Nederland met 44%. Verderop op de lijst staan ​​Finland met 31%, Denemarken met 23%, Zwitserland met 22%, Duitsland met 20% en zowel Noorwegen als Portugal met 19%.

Atradius benadrukte drie factoren die zijn faillissementnsprognose voor 2021 vormgeven. Ten eerste de vertraging van faillissementen die onder normale omstandigheden in 2020 zouden zijn opgetreden. Ten tweede wordt verwacht dat de omvang van de fiscale steun in de tweede helft van dit jaar snel zal worden afgebouwd. Ten derde is er de kracht van de economische groei in 2021 en de mate waarin insolventies reageren op de groei van het  bbp.

“In sommige markten (Oostenrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk) is het herstel zwak in vergelijking met de krimp in 2020, wat leidt tot opwaartse druk op het aantal faillissementen. In andere markten is het herstel in 2021 relatief sterk (Nieuw-Zeeland, Canada), wat een neerwaartse druk op de groei van het aantal faillissementen genereert ”, aldus Atradius.“Wat betreft de gevoeligheid van insolventies voor bbp-groei, deze‘ elasticiteit ’is bijvoorbeeld hoog in Nederland, Spanje en Australië. Als gevolg daarvan zien we een vrij sterke cumulatieve toename van het aantal faillissementen tussen 2019 en 2021. De hoge elasticiteit van insolventies ten opzichte van de bbp-groei in de drie markten is het resultaat van de starheid van de faillissementswetgeving, die zeer schuldeiservriendelijk is. ”

2020

Volgens de cijfers van Atradius is het aantal insolventies in Singapore, Australië, Frankrijk en Oostenrijk het sterkst gedaald, met dalingen tussen de 40% en 41%. Het aantal faillissementen daalde met 32% in België, 29% in Italië, 27% in het VK, 17% in Duitsland en Nederland, 14% in Zwitserland, Denemarken en Spanje en 5% in Portugal.Maar nu het aantal faillissementen dit jaar zal stijgen, zei Atradius dat het insolventieniveau eind 2021 in bijna alle markten hoger zal zijn dan in 2019.

Spanje zal met een stijging van 29% de hoogste cumulatieve groei in faillissementen zien, gevolgd door Nederland en Hong Kong met 19%. Volgens Atradius zal de cumulatieve groei van het aantal insolventies in het VK tussen 2019 en 2021 14% bedragen, Portugal 13%, België 9%, Frankrijk 8%,Finland 7%,  Noorwegen 6%,  Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden allen 5% en Italië en Ierland 4%. Maar het is naar verwachting vlak in Duitsland.

Atradius verwacht dat het mondiale bbp dit jaar met 6% zal stijgen na een daling van 3,7% in 2020. De eurozone zal naar verwachting in 2021 het bbp met 4,2% zien toenemen, na een krimp van 6,8% vorig jaar. Het bbp van het VK daalde in 2020 met 9,9% als gevolg van de Brexit in combinatie met strikte Covid-19-lockdowns. Atradius verwacht dit jaar een stijging van het Britse BBP met 5,9%.