Artsen zien steeds meer dronken fietsers op spoedeisende hulp: ‘Met alcohol op vier keer meer kans op hersenletsel’

Jaarlijks lopen 2.000 dronken fietsers ernstig hersenletsel op na een valpartij. En dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. “We zien mensen die zo hard op hun hoofd vallen dat ze een bloeding hebben waarbij ze geheugenproblemen krijgen of uitval van een arm of een been”, waarschuwt arts David Baden van het Diakonessenhuis in Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen in een TV-uitzending van EenVandaag.

 Gemiddeld komen er per week veertig dronken fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp terecht. Opvallend vaak gaat het om eenzijdige ongevallen. Volgens Baden is er meer bewustzijn nodig over de gevaren van fietsen als je een slok op hebt.”Met de BOB-campagne hebben we gezien dat steeds minder mensen in de auto stappen met alcohol op.” Datzelfde zouden we ook met fietsen moeten hebben, vindt de arts.

Gevaar wordt onderschat

“We zijn ons niet bewust van het gevaar van fietsen met alcohol op”, ziet hij. “Je gaat er onterecht vanuit dat dronken fietsen minder gevaarlijk is dan autorijden. Ik heb het zelf in het verleden ook gedaan en toen heb ik het gevaar ook onderschat.” Terwijl de lichamelijke gevolgen groot kunnen zijn, benadrukt Baden. “Als je valt met alcohol op, dan loop je vier keer zoveel kans op hersenletsel dan zonder. Dat letsel gaat van een hersenschudding die weer over gaat tot aan ernstige en blijvende problemen.”

 Veel mensen weten niet dat je zelfs strafbaar bent wanneer je na meer dan twee glazen alcohol op de fiets stapt. Er wordt dan ook amper op gehandhaafd. Uit antwoorden van het Openbaar Ministerie blijkt dat er de afgelopen vijf jaar gemiddeld zestig à zeventig bekeuringen per jaar worden uitgeschreven aan dronken fietsers. In principe handhaaft de politie niet op dronken fietsen, maar als je als fietser betrokken raakt bij een ongeval moet je verplicht blazen. Als je dan meer dan 0,54 promille in je bloed hebt, dan ben je strafbaar en kan je een bekeuring krijgen van 200 euro.

‘Voelen ons onoverwinnelijk op de fiets’

Verkeerspsycholoog Matthijs Dicke-Ogenia verkeerspsycholoog is niet verbaasd dat we massaal aangeschoten op de fiets stappen. “We zijn in Nederland gewend om veel te fietsen. We voelen ons onoverwinnelijk op de fiets. Je wil met alcohol niet in de auto stappen en dan is de fiets het eerste idee dat in je opkomt. En het geeft je ook de meeste vrijheid.”

En de risico’s zien we volgens hem dan minder: “Om goed te kunnen fietsen moet je tussen de lijnen blijven, niet in de berm terecht komen, balans houden en goed opletten. En dat zijn nou net de dingen waar alcohol invloed op heeft.”

Klik hier voor het volledige artikel: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/artsen-zien-steeds-meer-dronken-fietsers-op-spoedeisende-hulp-met-alcohol-op-vier-keer-meer-kans-op-hersenletsel/