Bedrijven moeten meer aandacht besteden aan het beschermen van personeel dat met gevaarlijke stoffen werkt. Die conclusie trekt de Arbeidsinspectie in een nieuw rapport. In het rapport, dat twee weken geleden verscheen, stelt de inspectie onder meer dat werkgevers niet genoeg algemene, preventieve maatregelen nemen.
De afgelopen vier jaar voerde de Arbeidsinspectie (her)inspecties uit bij honderden bedrijven uit tientallen sectoren. Daarbij werd gekeken hoe de bedrijven omgaan met bijvoorbeeld het reinigen van tankauto’s, dieselmotoremissie, de productie van lijm en het vrijkomen van lasrook en houtstof. Het gaat om stoffen die kanker kunnen veroorzaken, genen beschadigen of schadelijk zijn voor de voortplanting.
Onvoldoende kennis
Per sector varieerde het percentage bedrijven waar de inspectie ingreep tussen de 55 en 87 procent. Er was niet genoeg aandacht voor relatief simpele maatregelen.
“Voorbeelden hiervan zijn: aparte ruimtes om te eten/drinken, om te kleden, deksel op vaten om onnodige blootstelling te voorkomen, deugdelijke verpakkingen en leidingen (geen lekkages), geen opslag van gevaarlijke stoffen op de werkplek”, schrijft de Arbeidsinspectie.
Uit de inspecties bleek onder andere dat werkgevers “onvoldoende kennis hebben van de gevaarlijke stoffen die ze gebruiken en de bijbehorende gezondheidsrisico’s, ook op de lange termijn”. Ieder jaar overlijden er volgens de Arbeidsinspectie zo’n 4100 mensen door beroepsziekten. “Bijna 3000 van hen sterven door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Jaarlijks worden meer dan 14.000 beroepsziekten door stoffen vastgesteld.”
Kortetermijndenken
Uiteindelijk is de werkgever verplicht om de gezondheidsrisico’s van de gevaarlijke stoffen in te schatten, zegt Erwin Gorissen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) tegen Trouw. “Maar als een werkgever dat niet doet, hangt er vaak geen sanctie aan.” Daardoor maken veel bedrijven geen risicoanalyse.
Gorissen zegt verder tegen de krant dat dit vooral een financiële afweging is. Logischerwijs kunnen gezondheidsrisico’s eerder worden ontdekt als de gezondheid van werknemers preventief wordt gecontroleerd. “Maar het probleem daarbij is dat de werkgever bepaalt waar naar gekeken wordt”, legt Gorissen uit. “Een uitgebreide check kost meer geld, dus laten veel bedrijven hun werknemers alleen wegen of hun bloeddruk meten.”
Zo wordt ook niet duidelijk welke aandoeningen op de lange termijn veroorzaakt kunnen worden door de gevaarlijke stoffen. “Veel beroepsziektes doemen pas na vijftien of twintig jaar op, maar werkgevers denken alleen aan de korte termijn”, zegt Gorissen. Volgens hem wordt er pas actie ondernomen als medewerkers ziek worden.
In Nederland zijn meer dan 100.000 bedrijven waar werknemers in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen, meldt de Arbeidsinspectie. Bij 40.000 van deze bedrijven gaat het om stoffen die kunnen leiden tot bedwelming, vergiftiging, verstikking, brand of explosies. Verder zijn er ongeveer 400 bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen: zogenoemde Brzo-bedrijven (Besluit risico’s zware ongevallen).
Schiphol moet werk
https://www.nlarbeidsinspectie.nl/publicaties/rapporten/2024/07/18/toezicht-op-het-werken-met-gevaarlijke-stoffen-2020-2023